Toon zoekbalkToon menu

Gewoon Bijzonder

Terugblik mini-symposium ICT & LVB 16/07/2018

Op vrijdag 6 juli werd zalencentrum Van Limmikhof in Amsterdam gevuld met nieuwsgierige onderzoekers, gedragswetenschappers, begeleiders, managers, beleidsmakers, ervaringsdeskundigen en andere geïnteresseerden. Ze kwamen voor het mini-symposium ICT & LVB.

https://www.youtube.com/watch?v=GcDbGdS_uYw

Het symposium ging over technologie voor mensen met een licht verstandelijke beperking. Technologie verandert ons leven. Denk bijvoorbeeld aan de manier waarop we met elkaar communiceren en leren. Voor mensen met een verstandelijke beperking is het gebruik van ICT niet altijd normaal. Daarom is het interessant om te bekijken hoe ICT deze doelgroep kan leren om mee te doen in de maatschappij. Natuurlijk liggen er ook gevaren op de loer. Vandaar dat er in dit symposium aandacht is voor zowel de postieve kant als de keerzijde van het gebruikv van ICT. 

Terugblik presentaties 

Er werden drie presentaties gegeven, namelijk: 
  1. Isolde Woittiez (Sociaal Cultureel Planbureau) gaf een presentatie over hoe de zorgvraag van LVB in de afgelopen jaren is toegenomen en hoe dat in relatie is tot andere landen. Wat blijkt? Nederland en andere landen worden steeds ingewikkelder door het gebruik van digitale middelen.
  2. Suze van Wijgaarden (Vrije Universiteit Amsterdam) presenteerde de serious game ‘Jij & Ik’. Dit is een leerzaam computerspel, waarbij aandacht is voor het bewustzijn bij volwassenen met een licht verstandelijke beperking.
  3. Peter Landon (Universiteit van Kent) vertelde hoe virtual reality helpt in de behandeling van gedetineerden met een licht verstandelijke beperking. 

Voor- en nadelen van technologie

Professionals vertelden over de HiSense app, app SignaLEREN, eHealth bij ASVZ en handige ICT van het Fablab van Bartiméus. Tijdens het symposium werd duidelijk dat mensen met een LVB veel voordeel kunnen halen door gebruik van technologie. Er waren ook nadelen, zoals het gebruik van de OV-chipkaart en de e-toegang bij kantoren van de overheid en bedrijven.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.