Toon zoekbalkToon menu

Innovatie-impuls

Minister De Jonge roept gehandicaptensector op om aan de slag te gaan met technologische innovaties 09/07/2019

Op 5 juli 2019 heeft minister De Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) aanbieders van gehandicaptenzorg uitgenodigd om mee te doen aan de Innovatie-impuls van het programma Volwaardig leven. De Innovatie-impuls is bedoeld om het gebruik van zorgtechnologie te stimuleren.

Begeleider was cliëntMensen met een beperking, naasten en medewerkers van zorgorganisaties leren samen te werken bij het gebruik van technologie tijdens de dagelijkse bezigheden en de zorg die daarbij hoort. Denk aan apps, sensoren of robots. In samenwerking met Vilans en Academy Het Dorp worden zij ondersteund door coaches, experts en veldspecialisten. De Innovatie-impuls moet helpen de zorg en ondersteuning beter te laten aansluiten bij de vraag van cliënten.

Thema's Innovatie-impuls

Aan de Innovatie-impuls kunnen ongeveer 30 zorgorganisaties uit de gehandicaptenzorg meedoen. Het gaat om woonlocaties waar zorg wordt verleend zoals bedoeld in de Wet langdurige zorg (Wlz). In 2020 en 2021 gaan deze zorgorganisaties in werkplaatsen aan de slag met de volgende thema’s:

Zelfredzaamheid en zelfstandig burgerschap
Hoe kunnen mensen met een beperking met behulp van techniek zo zelfstandig mogelijk vanuit hun eigen mogelijkheden meedoen in de maatschappij?

Goed leven
Hoe kunnen cliënten met een ingewikkelde zorgvraag door techniek geholpen worden om een goed leven te leiden, met leuke en passende ervaringen?

Lekker slapen
Wat kunnen we doen om mensen met een beperking met ondersteuning van techniek beter te laten slapen?

Veilig en vertrouwd
Hoe kan techniek helpen om te zorgen dat mensen met een beperking op een veilige en vertrouwde manier de ruimte krijgen om zichzelf te zijn?

Sociale contacten
Hoe kan techniek mensen met een beperking helpen om sociale contacten op een veilige manier te ondersteunen?

Begrepen worden
Hoe kan techniek mensen met een beperking helpen om duidelijk te maken hoe zij zich voelen?

Van elkaar leren in de werkplaatsen

In de werkplaatsen bespreken de zorgorganisaties met elkaar wat het thema voor hen betekent en welke bestaande technische oplossingen daarbij te vinden zijn. Zij leren daarnaast om technologie te implementeren in de eigen organisatie. Het ontwikkelen van nieuwe technologie of de aanschaf van technologie wordt niet betaald door de Innovatie-impuls. Zorgaanbieders en cliënten die al veel kennis en ervaring hebben met het werken met technologie, roept de minister op om als specialist op te treden in de werkplaatsen. Zij kunnen zich hiervoor melden tijdens de verkennende bijeenkomsten voor specialisten.

Onderzoek

De ervaringen in de werkplaatsen worden gedeeld met de hele gehandicaptenzorg via onder andere kennispleingehandicaptensector.nl. Daarvoor wordt onder andere onderzocht welke zorgtechnologieën werken en welke niet. En op welke manier het werken met nieuwe zorgtechnologie het beste ingevoerd kan worden bij zorgorganisaties.

Interesse om mee te doen?

Lijkt het je leuk om met jouw organisatie mee te doen aan de Innovatie-impuls? Vraag dan je manager/bestuurder om jullie als organisatie aan te melden voor de informatiebijeenkomst bij Vilans in Utrecht op 11 juli of 22 augustus. Willen jullie eerst meer weten en/of kunnen jullie niet naar de bijeenkomsten komen? Laat het ons weten via volwaardigleven@vilans.nl.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.