Toon zoekbalkToon menu

Begeleiding à la carte

Minister Hugo de Jonge op werkbezoek bij Middin 10/03/2020

Middin is een van de aanbieders in de gehandicaptenzorg die werk maakt van de Innovatie-impuls Gehandicaptenzorg van het programma Volwaardig leven. Daarnaast werken zij aan het vernieuwingstraject Begeleiding à la carte. Tijdens een werkbezoek leerde minister Hugo de Jonge hoe de organisatie hier invulling aan geeft. 

Eigen regie vergroten met zorgtechnologie

Het werkbezoek van minister Hugo de Jonge aan Middin in Den Haag is nog maar net begonnen of hij krijgt al het eerste voorbeeld van wat de Innovatie-impuls kan betekenen voor mensen met een beperking. Bij Middin werken ze met het digitale planbord en de Mijn Eigen Plan app.

Het planbord maakt het voor cliënten en medewerkers duidelijk wat er op de planning staat en de Mijn Eigen Plan app biedt de mogelijkheid om je eigen dag structuur te geven. De Jonge maakt tijdens zijn werkbezoek gebruik van zijn persoonlijke app om het programma van de middag te volgen samen met zijn gastheer, client Walter. 

Zo maakt minister De jonge kennis met Design Thinking. In een ruimte met nog meer cliënten vindt een sessie Aandachtig luisteren plaats. Hier worden vanuit het Design thinking vragen gesteld aan de bewoners en leden van de centrale cliëntenraad. De minister krijgt de opdracht om aandachtig en empathisch te luisteren! 

Lees het volledige verslag van het werkbezoek over de zorgtechnologie

Minister Hugo de Jonge aan tafel bij Middin
Zelfstandig (leren) koken

Minister De Jonge krijgt tijdens zijn werkbezoek ook een praktisch voorbeeld van het vernieuwingstraject Begeleiding à la carte. Dominique, cliënt bij Middin, toont hem het IKKOOKKRATJE, ontwikkeld voor de cliënten van Middin die zelfstandig willen (leren) koken. In het IKKOOKKRATJE kratje zit een maatbeker, een garde, een receptenmap, een pannenlap en een schort.

Het IKKOOKKRATJE is ontstaan bij Middin, door de voortvarendheid van de centrale cliëntenraad. Die richtte in 2017 de smaakpolitie op. Om zo cliënten meer te betrekken bij het onderwerp gastvrij eten en drinken op persoonlijk, locatie- en organisatieniveau en ook de mogelijkheid te bieden om een actieve rol te spelen in de maaltijdbereiding.

De Jonge neemt een aantal voorbeeldrecepten door en zegt verlekkerd: “Stamppot, babi pangang, heerlijk hoor.” Hij blijft die avond mee-eten, maar daarvoor krijgt hij wel keukencorvee: hij mag meehelpen het toetje te bereiden.

Lees het volledige verslag van het werkbezoek over het IKKOOKKRATJE 

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.