Toon zoekbalkToon menu

Vakmanschap

CAO-onderhandelingen opgeschort 04/07/2019

De onderhandelingen over een nieuwe cao Gehandicaptenzorg zijn eind juni afgebroken. Binnen de cao Gehandicaptenzorg vallen 177.000 werknemers. De VGN onderzoekt met de vakbonden de mogelijke vervolgstappen. Tot nu toe nog zonder onderhandelingsresultaat. Werkgevers en de vakbonden zijn uit elkaar gegaan met de afspraak om in september in elk geval een volgende formele onderhandelronde te houden.

Verloop van de onderhandelingen

De dag begon met een tegenvoorstel van de vakbonden met daarin de door hun gewenste aanpassingen van de CAO. In dit voorstel kwamen de eerder ingebrachte onderwerpen van werkgevers beperkt terug. Op basis van de wederzijdse voorstellen is een goede discussie gevoerd over een mogelijke loonstijging en aanpassing van arbeidsvoorwaarden.

Standpunt van de VGN

De VGN vindt het belangrijk dat de loonstijging en aanpassingen van andere arbeidsvoorwaarden, de beschikbaar gestelde loonruimte niet te boven gaat. Dit is van belang om de kwaliteit van zorg te behouden en ervoor te zorgen dat de sector aantrekkelijk blijft voor werknemers. 
Hoe de VGN dit oppakt en wat hiervoor nodig is blijft  een belangrijk onderwerp tijdens het overleg met de vakbonden. Dat geldt ook voor de dilemma’s die spelen in de sector, zoals werkdruk en roosters, duurzame inzetbaarheid en scholing en ontwikkeling.
Bron: VGN 

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.Reacties

Jappe 14/9/2019

Een loonsverhoging van minimaal 8% lijkt mij wel het minste, daarbij mag de ort ook wel wat omhoog en zouden medewerkers ook een bonus mogen ontvangen voor het trouw blijven van de sector. Vooral op de ibg locaties is het verloop erg groot. Daarbij staat het loon niet inverhouding met de risico's die de medewerkers lopen. Wordt echt tijd dat deze sector uit het verdomhoekje wordt gehaald.


Ad 11/7/2019

ik mag hopen dat de tendens die ingezet is in de GGZ zijn uitwerking krijgt in de onderhandelingen voor andere zorg Cao's. Het draait niet alleen om structurele salarisverhogingen, maar ook om concrete resultaten in regeldruk en werkdruk en alle andere zaken die werken in de zorg (brede zin) aantrekkelijke maken. Enerzijds hebben we dadelijk een grote uitstroom van de oudere generatie en een tekort aan instroom vanuit de jongere generatie. En dan blijft salaris een van de grote pijlers die instroom genereert en niet alleen maar de ''roeping"(omdat de echte inhoud bij kennismaking niet meteen bekend is), tenslotte moeten we allemaal onze rekeningen betalen.... Als inderdaad de GGZ op die 8+% zit over een bepaalde periode en de VG op 2,2% over een vergelijkbare periode, dan gaan we straks in dezelfde vijver zitten vissen en hapt veel personeel in de dikste worm.


leo 11/7/2019

Misschien moeten de dames en heren van de VGN eens bij de GGZ hun oor te luister leggen. Daar snapt men dat een farsoenlijke loonsverhoging maakt dat men misschien wel weer medewerkers kan aantrekken, in plaats van die miezerige 2.2 procent. Schande en een klap in het gezicht van al die harde werkers in de gehandicaptenzorg, die dus nooit de straat op gaan. Tegelijkertijd zouden VGN en bonden samen op moeten trekken richting kabinet voor een fatsoenlijke financiering!