Toon zoekbalkToon menu

'Verslavingszorg moet gevoed worden door organisaties in de gehandicaptenzorg' 23/09/2019

Dit najaar gaat het leernetwerk LVB in het vizier van start. Organisaties in de gehandicapten- en de verslavingszorg werken daarin samen aan een vraagstuk waar ze in hun dagelijkse praktijk tegenaan lopen. Ook Jellinek, expert op het gebied van verslaving, heeft zich aangemeld. Preventiewerker Anita Oliemans vertelt waarom.  

Leidraad LVB in het vizier

De leidraad LVB in het vizier geeft een overzicht van kennisproducten die je helpen bij het begeleiden van mensen met licht verstandelijke beperkingen in combinatie met verslavingen, zoals alcohol- en drugsgebruik. 
Ga naar de leidraad
‘Wij zijn al langer in contact met organisaties voor mensen met een licht verstandelijke beperking. We spreken elkaar bij reguliere bijeenkomsten - bijvoorbeeld via SIGRA, samenwerkingsverband in zorg en welzijn voor Amsterdam en omstreken - en daar zien we hoe belangrijk het is dat de verslavingszorg gevoed wordt door deze organisaties en door de ervaringen van hun cliënten.

Uitvragen is de eerste stap 

Tips

Met de producten uit leidraad 'LVB in het vizier' kun je de ondersteuning van mensen met LVB verbeteren. Maar hoe pas je de leidraad toe in je organisatie?
Lees verder
Voor de verslavingszorg is al veel materiaal ontwikkeld. Folders, films, behandelingen, een screeningsinstrument en er is ook veel expertise. Maar voor de begeleider die zijn cliënt regelmatig ziet en vermoedt dat hij verslavingsproblemen heeft of daar gevoelig voor is, is uitvragen een eerste stap. Én tegelijkertijd een eerste obstakel. Dat zien en horen we ook terug in de training die we aanbieden. In die training komen kennis van middelen, signaleren en in gesprek gaan aan bod.

Model voor 18-plussers 

40 kennisproducten

Uit de inventarisatie binnen 'LVB in het vizier en middelengebruik' bleek dat begeleiders, stafmedewerkers, onderzoekers, verwanten en adviseurs met deze kennisproducten werken en deze aanraden aan anderen.
Ga naar de kennisproducten
Juist dat signaleren levert in de praktijk vaak problemen op, ook bij mensen die de training gevolgd hebben. Daarom willen we nu een gespreksmodel ontwikkelen in drie stappen: inventarisatie, risicotaxatie en stappenplan. Het model is vooral bedoeld voor professionals die met 18-plussers werken: volwassen mensen, ook ouderen, die ambulant wonen en fysiek in de problemen komen omdat ze teveel blowen of alcohol gebruiken en bij wie soms te laat wordt ingegrepen.

Eerder signaleren 

Nu is het vaak zo dat professionals direct aansturen op behandeling of iemand van preventie vragen om het gesprek te voeren. Dit gespreksmodel helpt begeleiders na de training dat gesprek zelf te voeren. Zo kunnen ze op een eerder moment signaleren en hulp organiseren. En voor cliënten is het prettig om een vertrouwd gezicht te zien. Ze krijgen zelf inzicht in hun eigen kwetsbaarheid, de risicofactoren en de duur van hun gebruik. Ze worden zich ervan bewust dat het anders kan en dat ze soms hun eigen toekomst in de weg zitten.

Instrument dat tot de verbeelding spreekt

We doen samen met Amsta, Cordaan en ’s Heeren Loo mee aan het leernetwerk. Organisaties waarmee we veel samenwerken. Ik hoop dat we straks een instrument ontwikkeld hebben dat de deskundigheidsbevordering handen en voeten geeft. Een gespreksmodel dat goed is uitgeschreven en dat we hebben getest met cliënten en begeleiders. Het moet zo hapklaar zijn dat het blijvend tot de verbeelding spreekt, ook bij de cliënt.’

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.