Toon zoekbalkToon menu

Gewoon Bijzonder

Online Slotbijeenkomst LVB en middelengebruik in het vizier 17/05/2021

Op 10 juni vindt de digitale slotbijeenkomst plaats van het leernetwerk LVB en middelengebruik in het vizier. Organisaties in de gehandicapten- én de verslavingszorg werkten, in dit Gewoon Bijzonder traject, binnen een samenwerkingsgroep aan een vraagstuk waar ze in hun dagelijkse praktijk tegenaan lopen rondom gehandicapten- en verslavingszorg.

Op 10 juni vindt de digitale slotbijeenkomst plaats van het leernetwerk LVB en middelengebruik in het vizier. Organisaties in de gehandicapten- én de verslavingszorg werkten, in dit Gewoon Bijzonder traject, binnen een samenwerkingsgroep aan een vraagstuk waar ze in hun dagelijkse praktijk tegenaan lopen rondom gehandicapten- en verslavingszorg. Op 10 juni presenteren zij hun eindproducten en hoor en zie je meer over de leidraad LVB en middelengebruik. Ben jij er ook bij? Meld je snel aan! Deelname is kosteloos.

Mis het niet en meld je aan

Digitale slotbijeenkomst

Kom naar de digitale slotbijeenkomst en hoor en zie meer over de eindproducten uit de leidraad die jou hierbij helpen. De onderstaande vragen staan centraal in deze digitale bijeenkomst: 
 • Wat doe jij als je middelengebruik vermoedt bij een cliënt?
 • Worstel jij als begeleider ook hoe je het beste kunt omgaan met middelengebruik bij mensen met een licht verstandelijke beperking?
 • Wil je in gesprek met iemand met een licht verstandelijke beperking over middelengebruik, gamen of gokken?

Ervaringsdeskundigheid en onderwijs

Ook lanceren we twee nieuwe producten die gaan over inzet van ervaringsdeskundigheid (video) en LVB en verslaving voor het onderwijs (leermodule). Daarnaast besteden we aandacht aan het preventieakkoord. Tenslotte staan we stil bij de laatste ontwikkelingen binnen de leidraad ‘LVB en middelengebruik in het vizier’. Tijdens deze slotbijeenkomst is er ook ruimte voor interactie, uitwisseling van tips en tops en vragen. Iedereen die wil deelnemen is welkom!

Meld je nu aan!

 • Wanneer: donderdag 10 juni
 • Tijd: 14.30 tot 17.00 uur
 • Voor wie: iedereen die interesse heeft
 • Waar: digitaal via Microsoft Teams
 • Aanmelden: meld je aan via het inschrijfformulier

Heb je vragen of wil je meer informatie? Neem dan contact op met Judith Reinhard via j.reinhard@vilans.nl

Tools en methoden voor omgaan middelengebruik

De leidraad LVB in het vizier bestaat momenteel uit 40 producten en tools om in de praktijk te gebruiken. Neem hier alvast een kijkje bij de nieuwe producten uit het leernetwerk waar je ook meer over hoort tijdens de bijeenkomst:

 1. Een gesprekswaaier voor professionals om het gesprek aan te gaan wanneer zij middelengebruik vermoeden.
 2. Een stroomschema dat inzicht geeft in welke vervolgstappen je kunt zetten.
 3. Een profiel waar organisaties een aandachtsfunctionaris middelengebruik mee kunnen aanstellen.

Alle kennisproducten zijn bedoeld voor goede zorg en ondersteuning aan mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) die ook verslavende middelen gebruiken.

Over ‘LVB en middelengebruik in het vizier’

Met het project ‘LVB en middelengebruik in het vizier’ halen we kennis op uit de praktijk, bundelen deze en maken informatie beschikbaar voor álle zorgprofessionals in de gehandicaptenzorg die met deze doelgroep werken. Zo laten we kennis vanuit de verschillende perspectieven bij elkaar komen.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.