Toon zoekbalkToon menu

Ernstige meervoudige beperking

EMB in het vizier gaat tweede fase in 26/02/2018

'EMB in het vizier' (Gewoon Bijzonder) gaat tweede fase in en laat kennis vanuit de verschillende perspectieven bij elkaar komen.

Op dinsdag 13 februari vond de oogstbijeenkomst plaats van het project ‘EMB in het vizier’. Daar bleek dat de opbrengsten van fase 1 bruikbaar zijn om met fase 2 te starten waarbij co-creatie een belangrijk rol speelt.

oogstbijeenkomst-emb-vizier-ernstig-meervoudig-beperking-gewoon-bijzonder

Opening oogstbijeenkomst

Tijdens de bijeenkomst werden de opbrengsten van de eerste fase ‘geoogst’ en werd er een start gemaakt met de tweede fase. Deze fase staat in het teken van bundeling en verspreiding van kennisbronnen en kennisvragen die in fase 1 zijn verzameld over mensen met ernstige meervoudige beperkingen. Lees ook het rapport EMB in het vizier.

In de aanbevelingen bij EMB in het vizier 1 staan mooie kansen beschreven voor het vervolg. We zetten drie kansen voor je op een rij:

  1. het versterken van samenwerking tussen professionals en verwanten (als bron van informatie en kennisdeling)
  2. het zoeken naar en actueel houden van aansprekende informatie
  3. de verbinding met het VN verdrag

Welkom en opening

Marga Nieuwenhuijse (bestuursvoorzitter platform EMG en directeur van Stichting Omega) opende de bijeenkomst samen met Hilair Balsters (coördinator van het Kennisplein Gehandicaptensector).

Marga: “We kijken terug en vooruit. Een terugblik naar de eerste fase en we blikken vooruit naar fase 2. De EMB groep moet meer in het daglicht komen, meer in het vizier. Ik ben dan ook heel erg blij dat we met EMB in het vizier deze doelgroep een stem kunnen geven.”

Hilair: “Belangrijk is ook de co-creatie. Met EMB in het vizier hebben we samen de gelegenheid om dingen te ontwikkelen en te doen. Daarin geldt dat alle kennis vanuit de verschillende perspectieven bij elkaar komt. En daar gaan we in de tweede fase dan ook specifiek op werken.”

Oogst en ambitie

Martin Schuurman, onderzoeker van fase 1 en auteur van het rapport, presenteerde de uitkomsten van fase 1, die de basis vormen van fase 2. Bekijk hier de PowerPoint presentatie.

In fase 2 wordt er onder andere een leidraad ontwikkeld voor professionals. Een leidraad is een handreiking aan de praktijk, te gebruiken door directe zorgprofessionals voor het maken of aanscherpen van beleid en afspraken met andere professionals. Deze leidraad wordt zorgvuldig getest en aangevuld door zorgorganisaties die zich aanmelden voor het verbetertraject/leernetwerk EMB in het Vizier. Ook wordt het bestaande online kennisdossier verder ontwikkeld.
 
Daarnaast gaan deelnemende organisaties aan de slag met een eigen EMB-gerelateerd verbetervraagstuk. Hiervoor is coaching beschikbaar en tijdens actieve leernetwerk-bijeenkomsten leren we van elkaar.
Er is ook een zogenaamde buitenring. Hierin zitten organisaties die meekijken met de binnenring van deelnemende organisaties. Zij worden uitgenodigd bij leernetwerkbijeenkomsten en krijgen als eerste de online leidraad te zien.

Interesse in leernetwerk "EMB in het vizier"

oogstbijeenkomst-emb-vizier-ernstig-meervoudig-beperking-gewoon-bijzonder

Martin Schuurman presenteert de resultaten van fase 1

Ten slotte gingen aan vier discussietafels de 60 aanwezigen, in de vorm van een carrouselsessie, met elkaar in gesprek over:

  • werken aan een leidraad ‘EMB in het vizier'
  • werken in leernetwerken
  • werken aan een online kennisdossier en communicatie
  • werken in partnerschap

oogstbijeenkomst-emb-vizier-ernstig-meervoudig-beperking-gewoon-bijzonder

Carrouselsessie onderdeel ‘Werken in leernetwerken’

EMB in het vizier

Met het project 'EMB in het Vizier' halen we kennis op uit de praktijk, bundelen deze en maken informatie beschikbaar voor álle zorgprofessionals in de gehandicaptenzorg die met deze doelgroep werken.
Het project is onderdeel van het onderzoeksprogramma Gewoon Bijzonder. Houd de website in de gaten en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom het project ‘EMB in het vizier’.
 

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.