Toon zoekbalkToon menu

'Ouderen in het vizier' gaat veelbelovende tweede fase in 20/04/2017

Op 18 april vond de oogstbijeenkomst plaats van het project ‘Ouderen in het vizier’. Daar bleek dat de opbrengsten van fase1 erg bruikbaar zijn om van het begin van fase 2 een vliegende start te maken!

Lees het volledige verslag op vgn.nl

Hilair Balsters trapt af
Hilair Balsters trapt af

Tijdens de bijeenkomst werden de opbrengsten van de eerste fase ‘geoogst’ en werd een start gemaakt met de tweede fase. Deze fase staat in het teken van bundeling en verspreiding van kennisbronnen en kennisvragen die in fase 1 zijn verzameld over ouderen met een verstandelijke beperking.
Lees ook het rapport 'Ouderen in het vizier'.

Kwetsbare ouderen

Prisma-bestuurder Jac de Bruin lichtte aan het begin van de oogst/start-bijeenkomst toe waarom het nodig is deze ouderen in het vizier te blijven houden:

'Kwetsbaarheid bij ouderen met verstandelijke beperkingen speelt volop en begint vroeger dan bij ouderen zonder beperkingen. Dat vraagt van zorgorganisaties aandacht voor de ondersteuning en preventie en dus ook voor de kennis en competenties bij medewerkers. Investeringen zijn nodig, omdat zij veelal agogisch zijn opgeleid en dus niet op voorhand bekend zijn met somatische vraagstukken.'

Jac de Bruin
Jac de Bruin

Oogst en ambitie

Marian Maaskant presenteerde de uitkomsten van fase 1, die de basis vormen van fase 2. In fase 2 wordt onder andere gewerkt aan de leidraad ‘Ondersteunen van de ouder wordende cliënt met verstandelijke beperkingen’. Ook wordt het online kennisdossier op deze website verder ontwikkeld.

Ten slotte gingen aan 4 discussietafels de 40 aanwezigen met elkaar in gesprek over 'Partnership', 'Leernetwerken', ‘Leidraad' en 'Het Digitale Kennisdossier'.

Opbrengst carrouselsessie onderdeel leernetwerk
Opbrengst carrouselsessie onderdeel leernetwerk

Ouderen in het vizier

Met het project 'Ouderen in het vizier' willen we kennis over ondersteuning van ouderen met verstandelijke beperkingen ophalen, bundelen en breed beschikbaar maken. Het doel: een goede kwaliteit van bestaan voor deze mensen met als uitgangspunten een respectvolle bejegening en betekenisvolle relaties.

Het project is onderdeel van het onderzoeksprogramma Gewoon Bijzonder. Houd de website in de gaten en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom het project ‘Ouderen in het vizier’.

Meer informatie

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.