Toon zoekbalkToon menu

Zorgtechnologie

Prinsenstichting onderzoekt interactief beleven voor EMB 06/04/2017

Interactieve beleving verbetert het welzijn en verhoogt de fysieke activiteit van cliënten met een ernstige meervoudige beperking, mits de hulpmiddelen juist worden ingezet.

Prinsenstichting beleven

Dat blijkt uit praktijkonderzoek van Prinsenstichting naar het effect van interactieve beleving. Inzet en effectiviteit moeten per cliënt worden beoordeeld.

Interactieve beleving

Interactieve beleving in de zorg is relatief nieuw en werd in Nederland nog niet eerder onderzocht. Doel van het onderzoek, dat werd uitgevoerd in samenwerking met Vilans en Hogeschool Avans, is het verbeteren van de zorg van mensen met een meervoudige beperking.

Aanpak onderzoek

16 cliënten werden meermaals per week in een speciaal daarvoor ingerichte ruimte geprikkeld met behulp van projecties op de vloer en muren, die reageren op beweging.

Onder andere de mimiek, motorische (on)rust en geluidproductie van de cliënt werden geobserveerd en beoordeeld.

Aanvulling op dagprogramma

Gerard Cialdella, regiomanager bij Prinsenstichting: ‘We weten nu dat interactieve beleving een goede aanvulling kan zijn op het individuele dagprogramma van cliënten met een meervoudig beperking. Sinds de pilot is bij een aantal van de deelnemende cliënten de fysieke activiteit en het welzijn toegenomen. Wel moet daarbij goed gekeken worden naar wat bij de cliënt past.’

Vervolg

Prinsenstichting blijft in de praktijk testen met projecties en nodigt andere geïnteresseerde zorgverleners uit om de speciaal daarvoor ingerichte ruimte te komen bekijken en om de werking ervan zelf te ervaren.

Lees ook over EMB

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.