Toon zoekbalkToon menu

Radiocampagne wil 600 nieuwe mentoren werven 15/10/2018

Een toenemend aantal mensen met een beperking vraagt ondersteuning. ‘Volgend jaar heeft Mentorschap Nederland zeker 600 nieuwe mentoren nodig om in de behoefte te voorzien’, zegt directeur Nico Heinsbroek, die om die reden een landelijke wervingscampagne start onder het motto Maakt u het verschil?

Radiocampagne wil 600 nieuwe mentoren wervenStichting Mentorschap Nederland verwacht dat in 2020 10.000 mensen met dementie, een verstandelijke of psychische beperking een mentor nodig hebben. Mentorschap Nederland ondersteunt 2600 cliënten met bijna 2200 vrijwillige mentoren.

Wat is een mentor?

Wat mentorschap precies is en wat een mentor doet, is een complex verhaal. Kort gezegd is een mentor de wettelijke, door de kantonrechter aangestelde vertegenwoordiger van zijn cliënt. Mentorschap Nederland heeft een animatiefilmpje dat uitlegt wat mentorschap inhoudt.

https://www.youtube.com/watch?v=lOEaXWGYf1o&feature=youtu.be

Radiospotjes

Vanaf zaterdag 29 september hoor je op NPO Radio 1, NPO Radio 4 en NPO Radio 5 radiospotjes waarin een mentor vrijwilligers oproept om ook mentor te worden. En een cliënte vertelt wat haar mentor voor haar betekent. Ook bij de lokale omroepen in Nederland kun je de spotjes horen langskomen. Heinsbroek: ‘We hopen met deze campagne veel nieuwe mentoren te werven, want hun werk maakt het verschil.’

Mentor als vertrouwenspersoon

Het doel van de campagne Maakt u het verschil? is vooral mentoren te werven, maar ook zorgen voor meer bekendheid met mentorschap bij publiek en zorgaanbieders. Marinka de Haan vertelt in een radiospotje wat de vrijwilligers van Mentorschap Nederland allemaal doen. In een ander radiospotje vertelt cliënte Anja waarom het hebben van een mentor belangrijk voor haar is. ‘Door mijn beperking heb ik moeite met het nemen van beslissingen. Ik heb geen familie die mij daarbij kan helpen. Mijn mentor Saskia is mijn vertrouwenspersoon en helpt mij bij het nemen van de nodige beslissingen.’

Kosten van langdurige zorg

Zelfredzaamheid als uitgangspunt voor overheidsbeleid moet bijvoorbeeld de stijgende kosten van de langdurige zorg in de hand houden. Mensen die door ziekte of een beperking niet goed voor zichzelf kunnen opkomen, lopen de kans door deze veronderstelling van zelfredzaamheid tussen wal en schip te raken.

Wettelijke vertegenwoordiger

Soms kan een familielid of iemand uit het sociale netwerk mentor worden. Als er geen familie of netwerk is, dan is mentorschap op basis van vrijwillige inzet gewenst. Stichting Mentorschap Nederland wil deze kwetsbare mensen ondersteunen door hen te koppelen aan een vrijwillige mentor.

Wat doet Mentorschap Nederland?

Mentorschap Nederland is de vereniging van 11 regionale stichtingen mentorschap, die samen landelijk dekkend mentorschap bieden op basis van vrijwillige inzet. De coördinatoren werven en trainen vrijwilligers, koppelen hen aan cliënten en geven ondersteuning bij de uitoefening van het mentorschap. Mentorschap Nederland koppelt de mentoren met zorg aan hun cliënten. De mentoren geven vanuit persoonlijke betrokkenheid tijd en aandacht. Daardoor kunnen zij het welbevinden van hun cliënt goed volgen en voor hen opkomen.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.