Toon zoekbalkToon menu

Regeldruk

Knip jij de kip? 14/07/2020

Deze vraag zul je vast wel eens gehoord hebben. De een reageert vol ongeloof als ze horen dat iemand kip knipt met een schaar, terwijl de ander een speciale schaar heeft voor het knippen van de kip. Maar hoe zit dit in zorgorganisaties, mag je daar de kip knippen met een schaar? Of is het verplicht om een mes te gebruiken?

Een schaar speciaal voor de kip

In principe mag je kip knippen met een schaar, maar dit moet wel voedselveilig zijn. De schaar mag natuurlijk tussendoor niet voor andere doeleinden gebruikt worden. Ook moet de schaar goed schoon te maken zijn. In het algemeen zijn scharen lastiger goed schoon te maken dan messen. Voor de horeca zijn speciale scharen voor het knippen van gevogelte beschikbaar dus het knippen van de kip is mogelijk!

Uit bovenstaande kun je al opmaken dat iedereen een ander beeld heeft bij hygiënisch werken. Daarom zijn er hygiënecodes opgesteld om veilig met voedsel om te gaan. Vanuit de hygiënecodes ontstaan soms registraties die niet altijd nodig zijn.

Ga in gesprek over voedselveilig werken

Welke hygiënecode past bij jou?

Een hygiëncode is een praktische vertaling van het HACCP-plan. Welke past bij jouw organisatie?
Test de hygiënecode
Ervaar je dat er veel HACCP registraties plaatsvinden in jouw werk? Ga eens in gesprek met je team. Bespreek samen wat jullie belangrijk vinden als het gaat om voedselveilig werken en welke afspraken en/of registraties daar volgens jullie bij horen. Leg jullie afspraken daarna eens langs de hygiënecode, grote kans dat jullie afspraken grotendeels overeenkomen met de hygiënecode!

Wat is HACCP?

In het thema Vakmanschap vind je meer informatie over (ervaren) regeldruk en HACCP. Ook lees je daar veelgestelde vragen over HACCP.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.