Toon zoekbalkToon menu

Regeldruk

Minder onnodige regels in de gehandicaptenzorg 29/05/2019

‘Begeleiders willen meer tijd op de werkvloer besteden om met bewoners dat extra kopje koffie te drinken of een leuke activiteit te doen. En dus minder registreren en vastleggen’, vertelt een van de deelnemers aan de schrapsessie die op 22 mei plaatsvond. 10 zorgorganisaties uit de gehandicaptenzorg werken deze dag samen aan het terugdringen van onnodige regels en meer tijd voor zorg.

‘We zien te vaak dat gezond verstand het verliest van gestold wantrouwen. En dat professionals het verliezen van protocollen. Het is weer tijd om te vertrouwen op jullie!’ Spreekt minister Hugo de Jonge de deelnemers toe in een videoboodschap. ‘Tijdens de schrapsessie ga je met je team rond de tafel en schrijf je de regels op waar je het meest tegenaan loopt. Per regel stel je jezelf de vraag: waarom moet dit eigenlijk? En van wie? En belangrijker: wordt de zorg hier eigenlijk beter van?’

https://www.youtube.com/watch?v=qhVdO2bzTMQ

Stoppen met…

‘We gaan stoppen met legionella- en schoonmaaklijsten.’ Vertelt een teamleider. Ook het rapporteren van ‘geen bijzonderheden’ voelt onnodig. ‘Als er geen bijzonderheden zijn, waarom zou je dit dan vastleggen. Hier gaan we meteen mee stoppen en onze andere collega’s aansporen om dat ook te doen.’

Blijven registreren

Toch blijkt het echt stoppen met bepaalde handelingen niet altijd makkelijk. Op de vraag: ‘Is het wettelijk verplicht dat de cliënt of de vertegenwoordiger het ondersteuningsplan (bij wijziging) ondertekent?’, is iedereen het eens: dat is niet meer verplicht. Maar in de praktijk gebeurt het nog wel. Hoe krijg je de hele organisatie mee in het afschaffen van bepaalde regels? Soms verschillen de regels per locatie of zelfs per team. De deelnemers hebben een paar tips:

  • Laat een kwaliteitsfunctionaris een middag meelopen met een begeleider. Dan zie je pas wat je allemaal bijhoudt en registreert. Soms registreer je dingen die eigenlijk niet nodig zijn.
  • Begin klein: inventariseer eerst op teamniveau welke regels je vastlegt en wat veel tijd kost.
  • Agendeer het thema registratielast tijdens een teamdag en organiseer zelf een schrapsessie.
  • Ga eens om tafel met beleid én praktijk. Dan hoor je wat de knelpunten zijn en kun je samen oplossingen bedenken.
Eerste schrapsessie gehandicaptensector van start

En nu verder: snapsessies

De deelnemers van de schrapsessie gaan naar huis met een concreet actieplan. Tijdens de snapsessie in oktober, het vervolg op deze schrapsessie, komen zij weer bij elkaar om ervaringen en goede voorbeelden uit te wisselen en te leren van elkaars aanpak. Daarnaast kunnen deelnemers in gesprek met bijvoorbeeld de inspectie, NZa of VWS over registratielasten. De opbrengsten van de schrapsessies worden ook besproken met deze partijen om te kijken hoe regels op landelijk niveau aangepakt kunnen worden. Martijn Koot van de VGN benadrukt dat we in samenwerking met zorg- en beroepsorganisaties en de overheid verder komen. ‘We hebben immers hetzelfde belang: meer tijd voor zorg en waar mogelijk simpeler registreren!’

Aanmelden schrap- en snapsessie

Wil je ook meer tijd voor de cliënt en de regeldruk aanpakken? Meld je dan met jouw team aan voor een van de schrapsessies. We organiseren er 6 door heel Nederland. Bekijk hier het overzicht met data en locaties.

(Ont)regel de langdurige zorg

De schrapsessies worden georganiseerd door BPSW, NIP, NVAVG, NVO, NVvP, VGN, V&VN en StAG, in samenwerking met het ministerie van VWS en Vilans. De schrapsessies zijn onderdeel van het programma (Ont)regel de langdurige zorg.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.