Toon zoekbalkToon menu

Regeldruk

Weetjes en tips voor het verminderen van de regeldruk 17/10/2019

Op 1 oktober kwamen 20 deelnemers van 8 zorgorganisaties bij elkaar in de snapsessie regeldruk. De aanwezigen gingen met elkaar in gesprek en wisselden hun ervaringen uit sinds de schrapsessie die dit voorjaar plaatsvond. Daarnaast zijn de deelnemers in gesprek gegaan met vws over het sociaal domein en met het voedingscentrum over de HACCP. We delen de beste weetjes en tips met jou!

1. Er zijn twee mogelijke hygiënecodes die kunnen gelden voor jouw organisatie

Lidy Veldhuis van het Voedingscentrum vertelt dat met name zaken als groepsgrootte en de complexheid van de maaltijdbereiding een rol spelen voor het bepalen welke code voor jouw organisatie van toepassing is, namelijk de hygiënecode voor zorginstellingen en defensie of de hygiënecode voor woonvormen.

2. De hygiënecodes worden op dit moment herzien

De herziene hygiënecodes gaan meer uit van de processen die plaatsvinden in de woonvormen bij het bereiden van voeding.

3. Ga als organisatie het gesprek aan met de gemeente(s)

Dat vertelt Andre Schoorl van VWS. ‘Binnen het financieringssysteem van de zorg in het sociaal domein gelden landelijke wetten, maar we kunnen niet vanuit landelijk niveau de lokale samenwerking organiseren. Gemeenten en zorgorganisaties doen er goed aan om onderling uit te wisselen waar zij tegenaan lopen. Het gaat erom wederzijds begrip te kweken en bewust te worden van waar het mis gaat in de praktijk. Dan kun je samen tot oplossingen komen voor de knelpunten die er zijn’. 

(Ont)regel de langdurige zorg

De schrap- en snapsessies worden georganiseerd door StAG, BPSW, NIP, NVO, VGN, NVAVG en V&VN, in samenwerking met het ministerie van VWS en Vilans. De schrapsessies dragen bij aan het programma (Ont)regel de langdurige zorg.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.