Toon zoekbalkToon menu

Gewoon Bijzonder

Sfeerimpressie 1e Kenniskaravaan Gewoon Bijzonder 18/11/2017

Op 3 november vond de 1e Kenniskaravaan van Gewoon Bijzonder plaats, georganiseerd door het Netwerk Sensatie van Goed Leven. Zo’n 120 deelnemers vonden hun weg naar Beetsterzwaag en namen vol enthousiasme deel aan het programma. Bekijk de PowerPoint presentatie Jeanet over SGL, de fotocollage  en de reacties van de bezoekers op de Karavaanbijeenkomst. 

karavaan-bijeenkomst-kenniskaravaan-sfeerimpressie

Vanaf 13:30 uur verzamelden de deelnemers aan de 1e Kenniskaravaan zich bij netwerkpartner Talant, waar iedereen verwelkomd werd met koffie, thee en broodjes. Om 14:00 uur opende dagvoorzitter Hilair Balsters van het Kennisplein Gehandicaptensector de middag met een korte toelichting op het programma. Daarna nam Jeanet Landsman, projectleider van het netwerk Sensatie van Goed Leven, het stokje over met een uitleg over de inhoud en werkwijze van het onderzoek en de werkgroepen. Ellis Jongerius deed aan de hand van getekende posters kort verslag van de vorderingen in de verschillende werkgroepen die ochtend.

“Ik doe nu nog veel op gevoel / intuïtie in mijn werk en wil er meer woorden bij hebben, zodat een collega begrijpt waarom het zo belangrijk is dat iemand met ASS weet dat het weekend wordt. Ik hoop hier verdieping te krijgen en te horen waaraan gewerkt wordt en wat er al is,”  aldus Tineke Blaauwbroek.

Filmpje

Bekijk onderstaand een filmpje van de Karavaan bijeenkomst van 3 november.

https://www.youtube.com/watch?v=hbkReWM_gko

Design Thinking en prototyping

Sandra Suijkerbuijk van Vilans legde daarna uit wat Design Thinking en prototyping is. Het is een methodiek overgenomen uit de designwereld, om van een idee naar een concreet product te komen, waarbij de doelgroep op meerdere momenten zelf actief betrokken wordt. Dit leidt tot een beter gedragen en op de doelgroep afgestemd eindproduct, omdat de doelgroep zelf onderdeel is geweest van het ontwerpproces. De methode blijkt ook buiten designkringen heel goed bruikbaar.  

Uitbeelden van vertrouwen

De zaal kwam volop in beweging toen Sandra de aanwezigen vroeg onder hun stoel te kijken voor een envelop. In de envelop zaten verschillenden kleuren en formaten vouwblaadjes waarmee een zelf bedachte eend gemaakt mocht worden. Dat was nog redelijk gemakkelijk. Wat wel opviel was de grote diversiteit aan eenden en dit illustreerde prachtig hoe iedereen een ander beeld kan hebben bij hetzelfde object of idee. Dus praten we eigenlijk wel allemaal over hetzelfde? Het uitbeelden van ‘vertrouwen’ bleek trouwens nog een stuk lastiger.

Na het plenaire gedeelte gingen de deelnemers, begeleiders, cliënten, verwanten en onderzoekers, in groepen zelf aan de slag met Design thinking enprototyping. Zij doorliepen daarbij alle stappen om te komen tot een behoefte inventarisatie en een in de groep bedacht product. Daarbij werd druk overlegd en geknutseld. De producten werden per groep op een poster gepresenteerd en in de gezamenlijke afsluiting door enkele deelnemers verder toegelicht. De bijeenkomst werd afgesloten met een borrel. Netwerk Sensatie van Goed leven kijkt terug op een geslaagde dag vol bruisende energie.

karavaanbijeenkomst-kennis-design-thinking-vilans

karavaan-kenniskaravaan-design-thinking-prototyping

karavaan-kennis-design-thinking-protoyping

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.