Toon zoekbalkToon menu

Licht verstandelijke beperking

Commissie presenteert 10 aanbevelingen voor aanpak slachtoffers loverboys 21/02/2017

“Laten we niet naïef zijn.” Dat zei staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) bij het in ontvangst nemen van de 10 aanbevelingen van de commissie ‘Aanpak minderjarige slachtoffers mensenhandel/ loverboys met een licht verstandelijke beperking (LVB) of psychische problematiek (GGZ)’. Er zijn nog steeds kwetsbare jongeren die ‘tussen de kieren van onze aanpak glippen’.

Loverboyproblematiek LVB aanbevelingen

Het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie en Landelijk Kenniscentrum LVB startten, in nauwe samenwerking met de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland, GGZ Nederland, Jeugdzorg Nederland en de Vereniging Orthopedagogische Behandelcentra (VOBC) het project 'Aanpak minderjarige slachtoffers mensenhandel/ loverboyproblematiek LVB/GGZ'. Het project is een vervolg op eerder onderzoek en aanbevelingen van de commissie Azough ‘Hun verleden is niet hun toekomst’.

Ervaringsdeskundigheid, meer voorlichting en betere signalering

De conferentie begon met indrukwekkende verhalen van ervaringsdeskundigen Angela en Hajar. Zij pleiten naast de 10 aanbevelingen voor het inzetten van ervaringsdeskundigheid bij voorlichting en preventie.

Mensenhandelaren herkennen de kwetsbaarheid van meisjes en jongens vaak eerder dan professionals. Daarom pleit Corinne Dettmeijer, Nationaal rapporteur mensenhandel voor meer voorlichting en het voorkomen van slachtofferschap, het beter signaleren van potentiële slachtoffers en goede opvang en hulpverlening en het voorkomen van revictimisatie.

Seksualiteit bespreekbaar maken

VGN-bestuurder Gertrude van den Brink benadrukt dat taal vaak belangrijk is: de vraag of een cliënte contacten heeft via internet werd met ‘nee’ beantwoord. Maar ze bleek wel contacten te hebben via Facebook...

Stuurgroeplid Mariëlle Ploumen, directeur behandelzaken bij Reinier Van Arkel, benadrukte het belang van het blijvend bespreekbaar maken van seksualiteit. Dat is spannend maar noodzakelijk!

Aanbevelingen loverboyproblematiek beschikbaar in maart

De aanbevelingen en instrumenten zijn in maart beschikbaar op de sites van het Landelijk Kenniscentrum LVB, het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie en het Nederlands Jeugdinstituut.

Bron: VGN

Lees meer

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.