Toon zoekbalkToon menu

Sfeerimpressie netwerkbijeenkomst Sociale relaties en ICT 29/08/2019

In mei 2019 vond de netwerkmiddag Sociale relaties en ICT plaats bij Bartiméus. De belangrijkste bevindingen zetten we voor je op een rij.

Opening door Cornée Schipper

Bij de opening van de netwerkmiddag vertelde Cornée Schipper, manager Bartiméus: ‘Bij Bartiméus bezinnen wij ons hoe we omgaan met technologie die het aangaan van sociale relaties bevordert. Het project ‘Robot Bart stopt met piekeren’ is daar een voorbeeld van.’

Update Sociale relaties & ICT en EMB & ICT

Paula, Mark en Leroy gaven een toelichting over de stand van zaken. Bekijk deze projecten op de site van Sociale relaties & ICT.

Presentaties in het afgelopen half jaar

 • Den Haag 15/11/18 - Netwerkbijeenkomst ZonMw/Vilans/VGN voor 13 netwerken Gewoon Bijzonder
 • Nieuwegein 31/01/2019 - Congres ‘Zoek het uit’
 • Nijmegen 14/01/19 - Symposium ‘Onderzoek in ’t eggie’
 • Hoofddorp 21/01/2019- inspiratiedag thuis
 • Amstelveen 22/11/18 - Sitevisit ZonMw
 • Aalsmeer 20/11/2018 - Netwerkbijeenkomst lancering EMB & ICT
 • Amsterdam 28/03/2019 - 29/03/2019 - Bezoek van Zwitserse onderzoekers en therapeuten

Voortgang onderzoeken netwerk Sociale relaties & ICT

 1. Serious game ‘Jij & ik’ – Suzanne .
   • Het aantal van 172 testpersonen is gehaald.
  • Het testen van de Serious game loopt door tot zomer 2019.
  • Het onderzoeksteam heeft veel hulp gekregen van studenten ROC Zorginnovatie en Technologie en HvA.
  • In het najaar vindt de data-analyse plaats. 

 2. Hisense-app – Evelien. Evelien is druk met het laatste deelartikel en wacht op de reactie van een wetenschappelijk journal om snel te publiceren. Dan kan de app gelanceerd worden.
 3. Aansluiten & stimuleren – Tanja.
 4. EMB pijn-app – Helen. Helen is nog op zoek naar vrijwilligers om de pijn-app te testen. 
 5. ICT-toolkit – Evelien. Bekeken wordt: wat is er al, wat kan goed gebruikt worden en hoe inspireren we tot gebruik?

Do’s & Don’ts bij samenwerken in innovatie

Wat zijn do’s en don’ts als je met elkaar samenwerkt? Volgens Sanne van de Hagen (Buro Wisselstroom) zijn er 3 basisprincipes:
 • mensen kunnen niet zonder elkaar,
 • iedereen is anders,
 • alle deelnemers hebben bij co-creatie invloed op proces en resultaat.
Bekijk Sannes hele presentatie over samenwerken in innovatie.

ICT in de zorg voor mensen met een (visuele en) verstandelijke beperking

Door Maaike Meerlo, Bartiméus

In onze digitale wereld hebben sommige mensen hulp nodig. Overal vind je technologische toepassingen, maar ze zijn niet voor iedereen even toegankelijk. Auto’s kunnen bijvoorbeeld automatisch inparkeren. Is die techniek ook toepasbaar voor elektrische rolstoelen om een nauwe deuropening te nemen? Ondersteunende technologie is complex voor mensen met visusbeperking. Zij kunnen bijvoorbeeld geen pictogrammen lezen. Er zijn weinig kant-en-klare oplossingen wat implementatie veel complexer maakt.

E-inclusie
Het antwoord is e-inclusie. E-inclusie compenseert de beperking, verbetert de communicatie, geeft toegang tot informatie en vrije tijd activiteiten, zet aan tot leren, bevordert oriëntatie en coördinatie, vergroot zelfstandigheid en kwaliteit van leven. Daarom is Fablab in het leven geroepen.

Fablab
Fablab kijkt heel praktisch hoe je slimme technologie kunt inzetten voor mensen met een beperking. Fablab reageert op een vraag, bekijkt wat linksom of rechtsom mogelijk is en maakt daarbij gebruik van consumententechnologie. Dus bestaande oplossingen (simpel) aanpassen, bijvoorbeeld door een herkenbaar knopje toe te voegen aan een apparaat. Van hulpvraag naar oplossing, het woord ‘niet’  is bij Fablab geen optie. De terreinen waarop Fablab actief is: ADL, contacten en relaties onderhouden, toegang tot informatie, tijd- en tijdsbeleving (wachten is lastig, wat is 5 minuten?), vrijetijdsbesteding en beweging stimuleren. Je kunt alle oplossingen bij Fablab lenen om uit te proberen.

Hoe ziet de ideale toekomst eruit?
Technologie is toegankelijk voor iedereen, de interface is aangepast aan de behoefte van de gebruiker, content is begrijpelijk. Wat daarvoor nodig is: bewustzijn voor cliënten en hun netwerk door ontwikkelaars. En (internationale) samenwerking om kennis te delen en bewustzijn te creëren.

Meedenken over uitdagingen

Na afloop van de presentaties konden de aanwezigen bij een aantal stands langsgaan en meedenken over uitdagingen in de projecten: Serious Game Jij & Ik - Suzanne Derks en co-onderzoekers Mark en Leroy, Aansluiten & Stimuleren - Tanja Doodeman, Digitale toolkit 'EMB & ICT' - Evelien van Wingerden en EMB Pijn APP - Helen Korving. 

De deelnemers kunnen terugkijken op een zeer inspirerende en verbindende netwerkbijeenkomst.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.