Toon zoekbalkToon menu

Driejarige subsidie voor Sterker op eigen benen 28/11/2016

Goed nieuws voor de academische werkplaats Sterker op eigen benen. De komende drie jaar ontvangen zij 650.000 euro subsidie voor structurele monitoring van mensen met een verstandelijke beperking. De monitor biedt inzichten en aanknopingspunten om de zorg voor deze kwetsbare groep blijvend te verbeteren.

Subsidie Sterker op eigen benen

Mensen met een verstandelijke beperking (VB) kennen meer gezondheidsproblemen dan de algemene bevolking. In het kader van de transitie van zorg moeten mensen met VB meer zelf actief op zoek naar de juiste ondersteuning. Maar welke ondersteuning zoeken zij precies? Wat zijn de zorgvragen? Wat is het effect van de transitie van zorg? En hoe meten we de kwaliteit van zorg bij mensen met VB? Ook dreigt de zorg voor mensen met een VB te versnipperen en is er gebrek aan inzicht in de zorgketen.

Structurele monitoring

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft de driejarige subsidie toegekend. Daarmee wordt de komende drie jaar een basis gelegd voor structurele monitoring van de gezondheid van mensen met VB in de zorgketen. Met deze informatie kan de zorgketen, het onderwijs en de richtlijnontwikkeling geoptimaliseerd worden. Hiermee verbeteren we op basis van wetenschappelijk inzicht structureel de zorg voor mensen met VB .

Regionaal netwerk

Het project wordt uitgevoerd door de academische werkplaats Sterker op eigen benen. Dit is een samenwerking tussen de onderzoeksgroep 'Geneeskunde voor mensen met een verstandelijke beperking' van het Radboudumc en negen zorgorganisaties. De academische werkplaats is een goed voorbeeld van regionale netwerken gericht op verbetering van de zorg. Ook de gemeente Nijmegen, GGD Gelderland zuid, het Erasmus MC en de Wageningen University zijn betrokken bij de uitvoering.

Lees verder