Toon zoekbalkToon menu

Licht verstandelijke beperking

Symposium LHBTI en LVB: 'Aandacht voor elkaar is zo belangrijk!' 05/11/2019

Ruim 220 mensen namen op 1 november deel aan het tweede symposium LVB en LHBTI. Wat een mooie dag was het! Een van de onderwerpen die centraal stond was ‘Wat kan jij als begeleider doen voor jouw LHBTI-cliënt met een licht verstandelijke beperking?’. Daarnaast was er veel ruimte voor de verhalen en vragen van ervaringsdeskundigen.

Deelnemers aan het LHBTI en LVB congres met de regenboogRode draad van de dag over LHBTI & LVB

Wat meerdere keren naar voren kwam gedurende de dag: heb aandacht voor iemand die LHBTI is en sluit aan bij zijn wensen en behoeften én luister daarbij ook naar jezelf. Je komt als begeleider met cliënten in contact die een ander referentiekader hebben dan jijzelf.

De dag werd georganiseerd door Zonder Stempel van het COC, Vilans, LFB, TNN, Fabriek 69 en IHLIA met als drijvende kracht Jessica Maes. Het symposium vond plaats in de Openbare Bibliotheek Amsterdam. Vlogger Elio Heres deed live verslag via Instagram.

Tijdens de dag was er ruimte voor uitwisseling van ervaringen en informatie. We lichten een aantal workshops uit.
Ga naar het workshopoverzicht onderaan de pagina  

Ambassadeurs Zonder Stempel

De dag werd afgetrapt door dagvoorzitter Naomi Antonius. Zij gaf al snel het podium aan Arnold Boekhoff (ambassadeur Zonder Stempel) en Astrid Oosenbrug (voorzitter COC Nederland). In een vraaggesprek werd duidelijk dat Zonder Stempel niet kan zonder bevlogen ambassadeurs, zoals Arnold. Wil je ambassadeur worden en voorlichting geven aan organisaties over LVB en LHBTI?

Meld je aanambassadeurs-meld-je-aan

Een veilige plek

'Het is belangrijk om een plek te hebben waar je gelijkgestemden ontmoet,' aldus Arnold. Zonder Stempel stimuleert mensen met een LVB en LHBTI-gevoelens om zich aan te sluiten bij ontmoetingsgroepen. Daarom ontwikkelde Zonder Stempel een handleiding met daarin praktische informatie, handige hulpmiddelen en ervaringen die helpen om zelf een ontmoetingsgroep op te richten.

Download de handleiding

Hoe werken organisaties aan LHBTI en LVB? 

In een panelgesprek met medewerkers van Cello, Amerpoort, Koraal en ’s Heeren Loo vertelden zij over hun ervaringen binnen de organisaties. Alle vier de organisaties hadden mooie voorbeelden. Mike Haanstra en Arthur Frohn van Amerpoort vertelden over Amerpride: een ontmoetingsplek én initiatief vanwaar zij voorlichting geven aan begeleiders. Iemand uit de zaal vroeg: hoe is het toch gelukt om een ontmoetingsgroep op te zetten? Mike vertelde: het klopt dat het lastig is om mensen naar een soos te laten komen. Wij merkten dat bij ons het meedoen aan de Canal Pride hielp om in contact te komen met mensen. Dat vindt namelijk iedereen leuk! Dat kan dan weer een startpunt zijn voor andere activiteiten samen. 

Mooie mensen

tip-lhbti-symposium-lvb'Er is meer aandacht nodig voor seksualiteit in zijn algemeenheid, aldus Ton van Oijen (Koraal). Met de filmserie ‘mooie mensen’ van ’s Heeren Loo vragen initiatiefnemers Judith en Gordon aandacht voor het onderwerp LHBTI bij personen met LVB. 'Het moet juist normaal worden. Er moet niet speciaal een dag worden georganiseerd om hiervoor aandacht te krijgen. Er zou eigenlijk elke dag aandacht voor moeten zijn,' aldus een deelnemer van het symposium. 

Regeldruk een blokkade?

Uit de zaal kwam naar voren: ‘Begeleiders hebben geen tijd meer voor de mens, vanwege registraties. Men wil wel ruimdenkend zijn, maar vanwege alle randzaken die ook moeten is dat moeilijk.’ Ondanks de tijdsdruk is het goed om met elkaar in gesprek te gaan. Elke 5 minuten die je hebt telt mee. Ineke van Zon van Cello vertelt dat begeleiders vaak niet zo goed weten hoe ze dit gesprek moeten starten. Ieder heeft zijn eigen waarden en normen en het is goed om daarbij stil te staan en hiervoor respect te hebben.

Theater Totaal over LHTBI-gevoelens

De dag sloten we af met een spetterende voorstelling. Theater Totaal had speciaal voor het symposium een act gemaakt. Indrukwekkend om te zien hoe zij hun persoonlijke verhalen durfden te delen. Na een applaus begon de borrel waar we proostten op een succesvol tweede symposium. Heb jij behoefte aan een nieuw symposium over mensen met LHBTI-gevoelens? Reageer onder dit bericht via de 'reageer button'. Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.Reacties

Maureen Bloemheuvel 3/11/2020

Lijkt me heel interessant en wanneer er een nieuw symposium wordt georganiseerd zou ik daar graag aan deelnemen.

Mijn functie is coördinerend begeleider bij Philadelphia zorg en volg momenteel de opleiding: post hbo seksuologie.


Judith Poel 14/11/2019

Interesse.
Functie: orthopedagoog