Toon zoekbalkToon menu

Gewoon Bijzonder

Hoe kan technologie de wereld van een kind met EMB vergroten? 19/06/2019

Binnen het netwerk 'EMB & ICT' ontwikkelt onderzoeker Evelien van Wingerden in samenwerking met ervaringsdeskundigen de toolkit EMB & ICT. Wat is de status en wanneer kunnen we de toolkit verwachten? Evelien van Wingerden geeft in dit interview een update.

evelien-wingerden-toolkit-emb-ictHoe kan technologie de wereld van een kind met EMB vergroten? Veel ouders vinden het lastig om de weg te vinden in alle producten en mogelijkheden. De Toolkit EMB & ICT wordt ontwikkeld om hen hier mee op weg te helpen. Uit een kleine enquête bleek dat veel ouders wel al technologie gebruiken, maar dat zij graag meer inzicht willen in beschikbare producten en de belangrijkste tips & tricks. Voor professionals kan dit een goed startpunt zijn om ouders naar door te verwijzen, of om zelf inspiratie op te doen.

Wat is de status van de toolkit EMB & ICT?

De ontwikkeling van de Toolkit EMB&ICT staat nog aan het begin. In overleg met een panel van ouders en familieleden wordt nagedacht over de inhoud en vorm van de toolkit. Naast de online informatie wordt ook een Toolkit met producten samengesteld, waarmee onderzocht zal worden hoe ouders de online informatie gebruiken in de praktijk.

Wanneer is de verwachte afronding van de toolkit?

Naar verwachting zal dit onderzoek eind 2020 afgerond zijn.

Waarom is deze toolkit interessant voor begeleiders?

Technologie kan iemand met EMB helpen om actief deel te nemen aan activiteiten binnen het gezin. Denk bijvoorbeeld aan de dobbelsteen die met een schakelnop te bedienen is. Of een communicatiehulpmiddel dat je een stem geeft. In de online toolkit komt informatie over de verschillende producten die geschikt kunnen zijn voor mensen met EMB, maar er wordt ook advies gegeven over waar je op moet letten bij het selecteren en het gebruiken van een product.

Denk bijvoorbeeld aan iemands zintuiglijke waarneming, maar ook zijn of haar interesses. Kleine aanpassingen kunnen een groot verschil maken.

Wat moeten begeleiders nog meer weten over de toolkit?

Voor meer informatie over de Toolkit EMB&ICT ga naar www.embenict.nl of stuur een mail naar Evelien van Wingerden.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.