Toon zoekbalkToon menu

Zorgtechnologie

Technologie-ontwikkeling in de zorg 08/08/2016

Aan de slag met technologie in de gehandicaptenzorg! Maar wat is de visie op technologie binnen jouw organisatie eigenlijk? Vilans is gestart met het project 'De technologische toekomst van de zorg' om zorgaanbieders te helpen bij de ontwikkeling van een visie op technologie.

beeldbellen met een tabletWe zien het overal om ons heen: een toename aan technologie; ook in de gehandicaptensector. Maar welke innovaties kan je als organisatie aan je voorbij laten gaan en waar moet je op inspelen? Dat kan soms lastig zijn om te beoordelen. Vaak omdat het een organisatie ontbreekt aan een duurzame visie op technologie.

Project 'De technologische toekomst van de zorg'

Grote leveranciers kloppen met regelmaat op de deur van zorgaanbieders met vernieuwende oplossingen. De vraag is echter of dat wel de oplossingen zijn die jou en je cliënten echt verder helpen. Hoe ga je om met deze grote leveranciers? Welke rol kan consumententechnologie spelen? En kunnen innovaties van start-ups een oplossing bieden? Op die vragen moet het project antwoord geven.

Experimenteren met technologie

We kunnen de toekomst niet voorspellen maar op basis van verschillende scenario's en korte experimenten kunnen we wél stap voor stap de toekomst ontdekken.

https://www.youtube.com/watch?v=MS14OznMILk

Met een aantal voorlopers in de zorg zijn we in gesprek over hun visie op technologie. Samen gaan we 'Zinvol uitproberen'. Gedurende 2 weken experimenteren wij met nieuwe producten en technologieën. Denk bijvoorbeeld aan het uitproberen van consumentenelektronica, Virtual Reality, drones en quantified self! (Toelichting op de term Quantified self: Technologie die geïntegreerd is in het leven van de cliënt, met als doel informatie te verzamelen over zichzelf en hiervan te leren)

Wij laten zorgorganisaties kennis maken met de oneindige mogelijkheden van technologie om zo bewustwording voor de visie op technologie binnen de organisatie te creëren. Alle kennis en inzichten die dit oplevert, bundelen we in een handreiking voor visievorming.

https://www.youtube.com/watch?v=gmKjbohJEzs

De eerste reeks experimenten heeft in juli plaatsgevonden met bestaande technologieën. De tweede ronde vindt plaats in september. Met innovatieve start-ups in samenwerking met Utrecht Inc. experimenteren we in deze ronde voornamelijk met technologieën die nog in een concept- of ontwikkelfase zitten.

Lees meer