Toon zoekbalkToon menu

Gewoon Bijzonder

Verslag bijeenkomst ouderen in het vizier 31/05/2018

Met deze bijeenkomst zijn we halverwege het traject. De bijeenkomst stond dan ook in het teken van het delen van je prototype: waar ben je mee bezig en wat kan je ons al vertellen daarover?

Op 31 mei vond alweer de derde bijeenkomst plaats van het leernetwerk Ouderen in het Vizier. We trappen de dag af met de eerste vlog die gemaakt is door een van de deelnemers: Heidy du Floo van Severinus. De komende tijd zullen meer vlogs volgen, dus houd de site in de gaten!

https://www.youtube.com/watch?v=_o_IwbtMTqg
Bekijk de vlog van Heidy du Floo van Severinus

Iedere organisatie deed een korte pitch over hun prototype. Vervolgens konden de andere deelnemers en de coaches feedback geven. Zo kreeg iedereen input voor de komende periode.

Het is belangrijk om naast het ontwikkelen van je prototype na te denken over hoe je je organisatie meekrijgt in de verandering en hoe je de resultaten deelt én borgt. Daarom konden de deelnemers drie workshops volgen:

1. Communicatie – Door Leonoor Ahrens, Vilans
Hoe communiceer je? Ingrediënten voor communicatie en verspreiding. Tijdens deze workshop nam Leonoor de deelnemers mee in de wereld van communicatie. De workshop begon met een korte presentatie: wat is communicatie nu eigenlijk? En hoe pak je dat het beste aan? Daarbij werden er verschillende tips & tricks gedeeld voor o.a. het schrijven van een duidelijke boodschap, het inleven in je doelgroep en beschikbare communicatiemiddelen en kanalen. Vervolgens gingen de deelnemers zelf aan de slag onder begeleiding van Leonoor. Dit deden zij door het maken van een persona ‘Kruip in de huid van…’ en het formuleren van een heldere boodschap voor hun doelgroep. Bekijk hieronder de opbrengsten (flap 1 tot 4) en de presentatie.  

2. Groeikracht – Door Hilair Balsters en Tamara Streng, Vilans
In het project ‘Zorgen voor Blijvend Beter’ gingen Vilans en Cordaan samen op zoek naar de manier waarop je verbeteringen in de zorg het beste kunt vasthouden. Tijdens deze workshop delen Hilair en Tamara deze inzichten. Beter worden staat gelijk aan leren. Voor leren is een actieve houding nodig en een stimulerende omgeving. Dat was een proces van actief leren. Uitproberen, reflecteren, literatuur bestuderen, gesprekken voeren. De oogst hiervan is vertaald in zes groeitips. De groeitips stimuleren creativiteit en onorthodox kijken naar het verbeteren van de kwaliteit van zorg. Met deze tips is de kans groter dat verbeteringen worden verspreid en vastgehouden.

Groeitips

Hieronder staan de groeitips voor je op een rij:

 1. Bekijk de omgeving
 2. Houd rekening met wensen van anderen
 3. Laat beelden spreken
 4. Sta stil bij wat je doet
 5. Wissel ervaringen met elkaar uit
 6. Werk actief aan verspreiding

Tijdens de workshop hebben de deelnemers met elkaar verkend welke groeitip binnen hun organisatie nog aandacht nodig heeft. De deelnemers hebben hierover informatie met elkaar uitgewisseld.

3. Design Thinking – Door Freek Teunen,
Freek vertelde over het belang van het testen van je prototype bij de eindgebruiker. Kijk daarbij vooral naar de uitdagingen die het prototype nog heeft. Door middel van een 15 minuten brainstorm keken we welke uitdagingen je ziet in het bereiken van de eindgebruiker. Denk daarbij aan de volgende vragen:

 • Hoe zorg je er voor dat intranet meer bekeken wordt?
 • Hoe zorg je er voor dat managers de handleiding verspreidt in zijn team?

Uiteindelijk kwamen we op het idee om een prijs te geven aan het team dat het beste aan de slag is gegaan met de handleiding.

ouderen-vizier-workshop-gewoon-bijzonder
Deelnemers van de workshop gaan met elkaar in gesprek

Brainstorm

Door de brainstorm kwamen de deelnemers binnen korte tijd op veel ideeën. De 15minutebrainstorm is een handig middel om zelf met de eindgebruiker in gesprek te gaan over het prototype. Daarbij kan de eindgebruiker zowel een zorgprofessional zijn als de manager of de cliënt. Het gaat er om wie er later aan de slag gaat met het product. 

Veelzijdig aanbod

Bij de kennismarkt waren er verschillende organisaties aanwezig. Er was een veelzijdig aanbod met verschillende sprekers, namelijk:

 • Samen kom je verder: Dementie bij mensen met verstandelijke beperkingen beter in beeld (door Marjolein Herps van Vilans
 • Dementia Care Mapping (DCM) (door Feija Schaap)
 • E-learning slaapproblematiek (door Sylvia Loos & Erna van Liere van Sherpa)
 • Ervaringen en uitdagingen! Palliatieve zorg in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking (door Marijke Wulp van Agora)
 • Goede zorg, goed leven voor ouderen! over dialoogsessies in de driehoek van oudere, zijn/haar familie, vrienden en begeleiders (door Maud Verheij van IederIn)

Over de leidraad

De leidraad Oud en Gelukkig geeft een overzicht van kennisproducten met betrekking tot de ondersteuning van ouderen met verstandelijke beperkingen. Met deze kennisproducten kan je de ondersteuning van cliënten verder vormgeven, onderbouwen en/of toetsen. De leidraad is zowel offline als online te gebruiken.

Leidraad Oud en Gelukkig hoort bij onderzoeksprogramma
Gewoon Bijzonder.
Lees meer over Gewoon Bijzonder

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.