Toon zoekbalkToon menu

Gewoon Bijzonder

Terugblik eerste leernetwerkbijeenkomst Ouderen in het Vizier 02/10/2017

In de eerste leernetwerkbijeenkomst van Ouderen in het Vizier stond één vraagstuk centraal: Hoe kun je de ouder wordende cliënt op een goede manier ondersteunen?

Op 12 oktober 2017 was het zo ver: de eerste leernetwerkbijeenkomst van Ouderen in het Vizier. De komende tijd gaan 12 organisaties aan de slag met dit vraagstuk.

Groot denken, klein doen

De organisaties Aveleijn, Cordaan, De Trans, De Zijlen, Dichterbij, Humanitas DMH, Ipse de Bruggen, Philadelphia, Severinus, ’s Heeren Loo, Sherpa en Van Boeijen gaan aan de slag met het vraagstuk, hoe zij de ondersteuning van de ouder wordende cliënt kunnen verbeteren. Ieder heeft grote plannen! Toch is het goed om groot te denken, maar klein te doen. Zo kiest ieder één deelvraagstuk waar hij het komende jaar zijn aandacht op zal richten, onder begeleiding van een coach, aan de hand van de volgende drie hulpvragen: 

  1. Welke concrete verandering willen jullie over een jaar gerealiseerd hebben?
  2. Is het invoeren van de beoogde verbetering/verandering haalbaar en wenselijk voor alle betrokkenen?
  3. Zijn jullie het ideale verbeterteam om de gekozen verandering/verbetering te gaan implementeren?

oud-gelukkig-leidraad-leernetwerkbijeenkomst-ouderen-vizier

Van elkaar leren

Tijdens de bijeenkomst blijkt dat de organisaties al goed bezig zijn! Voorafgaand hebben de deelnemers een scan ingevuld waardoor je een indruk krijgt van verschillende aandachtspunten. De scan geeft inzicht in verschillende onderdelen zoals ouderenbeleid en visie, gezondheidsscreeningen, palliatieve zorg, werk en dagbesteding en sociaal netwerk. Elke organisatie heeft weer net andere aandachtspunten. Tijdens de pauzes wisselde men al druk tips uit. De bijeenkomst is een aftrap van een tijd waarin van elkaar leren centraal staat. De deelnemers leren van elkaar door ervaringen te delen tijdens verschillende bijeenkomsten die georganiseerd worden. Daarnaast gaan de organisaties ook bij elkaar op bezoek.

leidraad-oud-gelukkig-leernetwerkbijeenkomst-ouderen-vizier

Leidraad Oud en gelukkig

Tijdens de start van het leernetwerk werd ook de leidraad Oud en gelukkig gepresenteerd. De afgelopen tijd is hard gewerkt aan een mooie bundeling van bruikbare kennisproducten die je zowel offline als online kunt gebruiken in de ondersteuning van de ouder wordende cliënt. In de leidraad staat ook een heldere visie beschreven. Er klonken enthousiaste reacties uit de zaal! ‘Het is een heel mooi overzicht geworden, ik word er blij van!’ ‘Elke organisatie is er zelf mee bezig, maar dit is een mooi vertrekpunt voor ieder. Echt helpend.’ De deelnemende organisaties zullen, waar nodig, de komende tijd de leidraad gebruiken. Zij kijken ook hoe de leidraad aangevuld en verbeterd kan worden. De leidraad is namelijk nooit af! Sámen zorgen we ervoor dat de leidraad up to date blijft.

leernetwerkbijeenkomst-ouderen-vizier-oud-gelukkig

Denk mee

Naast de 12 deelnemende organisaties is er plek voor 30 andere deelnemers. Zij kunnen op de achtergrond de ontwikkelingen volgen. Zo wordt deze zogenaamde buitenring uitgenodigd voor de bijeenkomsten, waar zij inspiratie kunnen opdoen voor hun eigen organisatie. Momenteel hebben we nog plek voor organisaties in de buitenring. Je kunt je hiervoor nog aanmelden via deze link.

Een primeur

Ouderen in het Vizier is de eerste van vier deelprojecten van Gewoon Bijzonder waarin de ondersteuning van een bepaalde doelgroep centraal staat. Elk deelproject kenmerkt zich door drie fasen. De eerste fase is een onderzoeksfase waarin de huidige manier van ondersteunen onderzocht wordt. Er wordt bijvoorbeeld gekeken welke informatiebronnen begeleiders gebruiken en welke kennisbehoeften er zijn met betrekking tot de begeleiding van de specifieke doelgroep. Bij ouderen in het vizier was dat de ouder wordende cliënt. De komende tijd vinden deelprojecten plaats voor mensen met Ernstig Meervoudige Beperkingen, mensen met Licht Verstandelijke Beperkingen en problematisch middelengebruik. In de tweede fase wordt een leidraad ontwikkeld waarin verschillende kennisproducten gebundeld zijn die gebruikt kunnen worden bij de ondersteuning van de specifieke doelgroep. Tenslotte start een leernetwerk rondom het thema. 

Over de leidraad

De leidraad Oud en Gelukkig geeft een overzicht van kennisproducten met betrekking tot de ondersteuning van ouderen met verstandelijke beperkingen. Met deze kennisproducten kan je de ondersteuning van cliënten verder vormgeven, onderbouwen en/of toetsen. De leidraad is zowel offline als online te gebruiken.

Leidraad Oud en Gelukkig hoort bij onderzoeksprogramma
Gewoon Bijzonder.
Lees meer over Gewoon Bijzonder

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.