Toon zoekbalkToon menu

Verstandelijke beperking

Plotselinge terugval bij mensen met syndroom van Down 03/02/2020

Bij mensen met het syndroom van Down is in de leeftijd 18-35 jaar soms sprake van een plotselinge terugval in zelfstandigheid en verstandelijke vermogens. Begeleiders en naasten zien ze binnen een korte tijd achteruit gaan. Het vreemde is dat de aanwijzingen voor een oorzaak onzichtbaar lijken. Vaak zijn er geen handvatten bekend om de terugval te stoppen of zelfs om te keren. 

syndroom-down-terugval-onderzoekCCE-coördinator Jannie van Lenthe deed onderzoek naar mogelijke oorzaken. Dit leverde een achttal adviezen op voor de praktijk. Het gaat om een inventarisatie en er is uitgebreider onderzoek nodig.
 

Download het onderzoeksverslag

Download de poster met resultaten

Resultaten uit literatuuronderzoek

Een terugval is een verwijzing naar een voorbode van Alzheimer, een reactie op life-events of katatonie (syndroom waarbij te veel opwinding zorgt voor herhalend gedrag of juist ‘terugtrekgedrag').

Signaleren van een terugval

Familieleden en direct betrokkenen spelen een belangrijke rol bij het betekenis geven aan een terugval. Cliënten begrijpen de werkelijkheid door gebruik te maken van rituelen en begeleiders en naasten zijn hiervan op de hoogte. Zij weten ook als geen ander wat de zorgvraag is van een cliënt. 

Tip

tip-syndroom-down-poster-terugvalBelangrijk is om te accepteren dat de cliënt zich na een terugval niet altijd kan/zal aanpassen aan de omgeving. Het aanpassen van de omgeving is wel noodzakelijk om aansluiting te vinden bij de behoeften van de cliënt. 

Bron: CCE.nl

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.Reacties

S. Loos 5/2/2020

Ten eerste wat fijn dat hier onderzoek naar gedaan is! Het is een herkenbaar verhaal. Wat ik echter mis in zowel het onderzoek als in de uitkomsten, is meer aandacht voor de nacht. Beeldvorming heeft enkel in de wakkere uren, dus overdag, plaatsgevonden, terwijl we inmiddels juíst zo goed weten dat de nachten een grote veroorzaker van plots veranderd gedrag kan zijn! Ik kom in onze slaapmetingen zeer veel mensen met SvD tegen en ruim 80% van hen heeft in meer of mindere mate last van apneu klachten; dit wil zeggen dat veel van deze mensen met (ernstige) ademnood in bed liggen. Vaak al jarenlang zonder dat er interventies op zijn ingezet; op een gegeven moment komt er een kantelpunt waarop de apneu invaliderend kan gaan zijn. Als dan enkel interventies op de dag worden ingezet en niet op de nacht, dan missen we in veel gevallen de oorzaak en blijven de juiste interventies soms achterwege. Ik pleit voor in kaart brengen van de nachten van mensen met SvD. Een goede slaap houdt hen langer gezond.