Toon zoekbalkToon menu

Inclusie

Deel jouw ervaring rondom thema toegankelijkheid met het VN-vertelpunt 30/10/2017

De Coalitie van Inclusie heeft een VN-vertelpunt geopend om de ervaringen rondom het thema toegankelijkheid van mensen met een beperking in kaart te brengen. Het gaat om zowel positieve als negatieve ervaringen en doel is om in gesprek te gaan met die organisaties, bedrijven of gemeenten om tot een betere samenwerking te komen. 

inclusie-coalitie-toegankelijkheid-vn-vertelpunt

Wat is het VN-vertelpunt?

Volgens het VN-verdrag voor Rechten van Personen met een Handicap moeten mensen met een beperking, net als ieder ander, mee kunnen doen in onze samenleving. Maar in de praktijk is dit nu nog niet zo. Drie voorbeelden op een rij:

  • Veel treinstations zijn niet toegankelijk voor mensen in een rolstoel.
  • Hulphonden worden vaak geweigerd in restaurants of in de dierentuin.
  • Filmpjes op websites en social media zijn vaak niet ondertiteld voor doven en slechthorenden, of de teksten zijn niet begrijpelijk voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven.

Deel jouw ervaringen

Was jij onlangs ergens waar het heel goed was geregeld voor mensen met een beperking?
Of maakte je iets mee dat iemand met een beperking niet kon meedoen?
Wat gebeurde er, wat deed je zelf en wat deden anderen?

Op het VN-vertelpunt worden ervaringen (positief en negatief) verzameld over de toegankelijkheid van onze samenleving voor mensen met een beperking. Maar wat wordt hier mee gedaan?

  1. De situatie wordt in kaart gebracht door vragen te stellen over jouw ervaring. Per onderwerp, plaats of hoe mensen met elkaar omgaan maken ze een kaart waarop patronen zichtbaar moeten worden gemaakt.
  2. Zowel de coalitie als VN-ambassadeurs kijken naar de betekenis van de patronen. Daarbij volgen ze veranderingen en maken ze een evaluatie.
  3. Er wordt contact gezocht met organisaties, bedrijven of overheden om voor een betere samenwerking te zorgen.

Ook hier geldt: hoe meer ervaringen er binnen komen, hoe vollediger de analyses en des te meer kunnen mensen met een beperking meedoen in de Nederlandse samenleving.

Rapportages ter controle naleving VN-Verdrag

Om een goede een goede indruk te krijgen in hoeverre het VN-verdrag van mensen met een beperking wordt uitgevoerd in Nederland maakt de Coalitie van Inclusie elke twee jaar een rapportage voor de VN. Dit gebeurd aan de hand van verzamelde ervaringen. Ook worden er rapportages gemaakt voor maatschappelijke organisaties, gemeenten en bedrijven. Hierin staat beschreven wat zij kunnen doen om het beleid voor mensen met een beperking te verbeteren.

Lees meer over het VN-verdrag

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.