Toon zoekbalkToon menu

Verstandelijke beperking

'Transitie kostte gehandicaptenzorg 400 miljoen' 24/02/2017

De gehandicaptensector zag de omzet in 2015 dalen met 200 miljoen euro. Volgens de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) komt dit door de decentralisatie die dat jaar van kracht werd. Ondanks deze omzetdaling staat de sector er toch redelijk goed voor.

Transitie gehandicaptenzorg geld

Bij ongewijzigd beleid zou er volgens de brancheorganisatie een stijging zijn geweest van de omzet van ongeveer 200 miljoen euro. De VGN concludeert dan ook dat de wijzigingen die in 2015 zijn doorgevoerd in het eerste jaar een nadelig effect hebben gehad van zo'n 400 miljoen euro.

Gehandicaptensector financieel gezond

Dat de sector er financieel toch redelijk goed voor staat, komt volgens de VGN doordat veel zorgorganisaties in de afgelopen jaren zich met innovatief beleid bewust hebben voorbereid op kortingen die zouden komen, maar die de overheid inmiddels heeft geschrapt.

Landelijke gemiddelde

Omdat de cijfers naar landelijk niveau zijn vertaald, zeggen deze gegevens volgens de VGN niets over de financiële positie van individuele instellingen. Per instelling zal het beeld gunstiger of ongunstiger zijn.

Het eigen vermogen van de gehandicaptenzorgsector is gestegen van 2,7 miljard euro in 2014 naar 2,9 miljard euro in 2015.

Bron: Klik.org

Lees meer over de gehandicaptensector

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.