Toon zoekbalkToon menu

Inclusie

Verkiezingen moeten ook toegankelijk voor mensen met een beperking 18/01/2017

Het College voor de Rechten van de Mens wil dat politieke partijen hun verkiezingspunten toegankelijk maken voor onder andere mensen met een verstandelijke beperking. Volgens het College levert dit 2 miljoen meer kiezers op.

Stemmen beperking

Om te kunnen stemmen, moeten mensen met een verstandelijke beperking niet alleen weten wat stemmen precies inhoudt en hoe een stembiljet werkt, ook dienen ze te begrijpen wat de standpunten van politieke partijen zijn en wat deze voor hen betekenen.

VN-verdrag mensen met een beperking

In het VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap staat dat Nederland de stemprocedures, stemfaciliteiten en voorzieningen toegankelijk maakt en gemakkelijk te gebruiken en begrijpen maakt.

Project Stem jij ook?

Het project ‘Stem jij ook?’ pakt het toegankelijk maken van informatie op en informeert mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) over het stemmen tijdens de Tweede Kamer-verkiezingen.

Als onderdeel van het project vindt op zaterdag 11 februari de landelijke Kiezersdag plaats, waar deelnemers op een praktische manier worden geïnformeerd over het kiezen en het stemmen.

Bron: Nationale Zorggids

Lees meer over toegankelijkheid

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.