Toon zoekbalkToon menu

Visuele beperking

Visio werkt samen voor verbetering onderwijs Westbank 31/01/2017

Koninklijke Visio heeft een samenwerkingsovereenkomst getekend met dr. Sabri Saidam, minister van Onderwijs en Hoger Onderwijs in de Palestijnse gebieden, en met de Bethlehem Arab Society for Rehabilitation (BASR). Doel is om samen het onderwijs van slechtziende en blinde kinderen in de Westbank te versterken.

Visio palestijnse gebieden

Meedoen mogelijk maken

De samenwerking maakt onderdeel uit van het programma Jusur, Arabisch voor “brug” en symbool voor het meedoen mogelijk maken van deze groep kinderen. Het programma startte ruim een jaar geleden en zet naast onderwijs in op de verbetering van de samenwerking tussen oogzorg, revalidatie en onderwijs.

Verder wordt de Al Shurooq school, een van de speciale scholen voor slechtziende en blinde kinderen ondersteund in haar transformatie naar resource centrum. Hier vanuit ontvangen kinderen ambulante begeleiding op reguliere scholen en wordt onderwijs en zorg geboden aan kinderen die niet naar een reguliere school kunnen.

Dr. Saidam noemt de samenwerking een belangrijke stap in het streven van de overheid naar inclusie van leerlingen met een handicap.

Train de trainer

Afgelopen week werd de eerste groep leerkrachtentrainers getraind. Visio's Monique van de Griend en Tineke van Uffelen trainden hen om kinderen met een visuele beperking beter te kunnen begeleiden. De deelnemers gaan vervolgens elk in hun eigen regio minimaal tien collega's trainen.

Monique vertelt: “In deze eerste week hebben we ons gericht op tactiele ontwikkeling en braille. We hadden een enthousiaste en leergierige groep en kijken uit naar de resultaten van de trainingen die de deelnemers zelf gaan geven. In de komende maanden sturen ze ons filmpjes en feedback over hun trainingen, waar wij dan weer op in kunnen spelen.” In juli is de volgende trainingsweek, die gaat over over low vision.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.