Toon zoekbalkToon menu

Gewoon Bijzonder

Vlog: You'll be Thelma... I'll be Louise 24/02/2017

Sofie en Henriëtte nemen je mee in 'Samen werken, samen leren', één van de projecten van Gewoon Bijzonder. Dit keer doet Sofie verslag van het European Congress of Qualitative Inquiry (ECQI) in Leuven.

De keuze voor deze Engelstalige titel is niet ‘zomaar’ of ‘ondoordacht’. Ik kwam tot 3 inzichten de afgelopen weken:

Titel puntjes op de i

Ten eerste: Henriëtte schrijf je met twee puntjes op de tweede e. Ik heb dat tot nu toe altijd verkeerd geschreven en Henriëtte heeft dit nooit opgemerkt. En dit brengt mij bij het tweede…

Titel: Oriëntatievermogen van een goudvis

Henriëtte heeft een visuele beperking. En ik heb dat onderschat. In Leuven sukkelden we samen langs doorzichtige deuren, over onlogische op-en-af trapjes, over hobbelige kasseiwegen, over levensgevaarlijke trein-perron-overgangen, door slechtverlichte gangetjes in oude gebouwen met veel hoekjes en kantjes, rond godvergeten paaltjes midden op de stoep, van het ene afgelegen klaslokaal stuntelend op zoek naar het andere. Henriëtte heeft het met mij niet getroffen: ik heb het oriëntatievermogen van een goudvis. Een mooi stel samen dus, wij twee… Gelukkig hadden we posters gemaakt voor ons eigen symposium zodat wij - en het publiek - tenminste die weg goed terugvonden.

Poster op boom
Poster symposium

Titel: Engelstalige wereld

En dan nu het derde punt: De wereld van de onderzoekers is een Engelstalige wereld en dit zet druk op een participatief onderzoeksproject. In het ECQI gingen we hier creatief mee om: ik maakte telkens ‘life’ verslag in het Nederlands (in grote letters), twee notitieblokken moesten eraan geloven. Dit betekent dat we nu ook een mooi verslag hebben van wat we meemaakten in Leuven, in heldere taal. Dat Engels… daar moeten we iets mee: Henriëtte kan Engels leren, ik moet veel vertalingswerk verrichten… Enfin: 'We kunnen er niet onderdoor. We kunnen er niet overheen. We kunnen er niet omheen. We moeten er doorheen.' (We gaan op berenjacht - Helen Oxenbury)

Titel: Thelma & Louise

Henriëtte en ik maakten een film. In het Nederlands. Met Engelse ondertitels. De film gaat over twee vrouwen (Thelma & Louise) die zoeken naar wat hen bindt eerder dan naar wat hen verschillend maakt. Beide vrouwen zijn 41 jaar, houden van snelle wagens zonder dak, van mannen met humor, van dansen, lekker eten en drinken, van ons vastbijten in een thema en van springen in het onbekende verre diepe water. Zolang we denken in wij-zij verandert er niets. Wij werken samen. En als er een probleem op ons pad komt, dan gaan we er door.

https://www.youtube.com/watch?v=pOT2iRiEps4
Bekijk de film van Henriëtte en Sofie

Titel: participatief onderzoek

Tijdens het symposium sprak Henriëtte in het Nederlands en de Powerpoint-presentatie (pdf) ondertitelde haar woorden in het Engels. Zo kon iedereen goed volgen.

Wat Henriëtte vertelde:

 1. Participatief onderzoek: als onderzoekers en co-onderzoekers samen zoeken, samen werken en samen leren op een gelijkwaardige manier met elkaar samen te werken.
 2. Kennismaken is vooraf het meest belangrijke. Neem hiervoor de tijd. Het is belangrijk dat je elkaars talenten goed leert kennen. Hiervoor moet je ook goed jezelf kennen.
 3. In het zoekproces, in het werkproces, in het leerproces:
  - leer je gebruik maken van elkaars kwaliteiten;
  - leer je respect te hebben voor elkaar in alle opzichten;
  - leer je elkaars kunde en onkunde te accepteren;
  - kom je elkaars valkuilen ongetwijfeld ook tegen.
 4. Er moet een basis zijn van veiligheid en vertrouwen. Je moet feedback durven te ontvangen en durven te geven.  Als het maar opbouwend is. Je moet op elkaar kunnen rekenen.
 5. Ook is het belangrijk dat je goed met elkaar blijft communiceren.  Je moet veel dingen met elkaar afstemmen.
 6. Evalueren is ook belangrijk. Helemaal als je een langdurig traject met elkaar aangaat.
 7. Het is ook belangrijk dat je met elkaar op dezelfde golflengte zit. In elke fase van het onderzoek moet je samenwerken. Niet alleen in het begin. Niet alleen op het einde. Ook als het moeilijk wordt dus…

Titel: Creatieve opdracht

Na het bekijken van de film en de Powerpoint daagden we ons publiek uit om op vellen wit papier - net zoals in de film - betekenisvolle concepten op te tekenen. Zo kwamen wij te weten welke ideeën ze naar huis meenamen na ons symposium en zo kunnen we nu ook jullie het resultaat tonen van de creatieve opdracht.

Titel: Ervaringen van Henriëtte

Henriëtte heeft een verslag gemaakt van het congres en alle lezingen en workshops waar ze aanwezig was. Lees hieronder de samenvatting.

Dit congres heeft zoveel voor mij betekent… Ik kwam in een nieuwe wereld terecht: de wereld van onderzoekers. Samen met Sofie maakte ik workshops mee, lezingen, gesprekken, én we hadden ook ons eigen symposium met Geert Van Hove en Alice Schippers.

Ik leerde over auto-etnografie en dat mijn levensverhaal ook waardevol onderzoeksmateriaal bevat.

Ik leerde dat mijn ervaringsdeskundigheid net een troef kan zijn in wetenschappelijk onderzoek omdat ik andere kennis kan aanreiken: ik leerde dat ik anders en beter kan horen dan anderen, dat ik sommige dingen beter aanvoel… Mijn visuele beperking maakt dat mijn andere zintuigen des te meer op scherp staan!

Ik ontdekte dat ik niet alleen kan interviewen als onderzoeker maar dat ik ook analyses kan uitvoeren op de inhoud van de gesprekken. Ik leerde werken met post-its, met codes, met thema’s, met kleuren… om teksten te analyseren en er belangrijke elementen te kunnen uithalen.

Het was best wel vermoeiend: mijn eerste congres als onderzoeker. Maar ik haal er veel uit voor ons onderzoek en voor mezelf. En wees gerust: het Belgisch bier… daar heb ik natuurlijk ook van genoten!

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.