Toon zoekbalkToon menu

Vlog: Zesde Zintuig 09/05/2017

Sofie en Henriëtte nemen je mee in 'Samen werken, samen leren', één van de projecten van Gewoon Bijzonder. Dit keer schrijft Sofie over het onderzoekersbijeenkomst Gewoon Bijzonder en de NAH-projectdag. Een erg persoonlijk verslag.

Het is mijn beurt om te schrijven. Terwijl ik werk aan deze vlog merk ik dat ik nog nooit zo diep ben gegaan in het schrijven aan een vlogtekst. Een persoonlijk verhaal volgt en ik hoop dat je er energie en goesting uit puurt.

Onderzoekersbijeenkomst Gewoon Bijzonder

Donderdag 11 mei verzamelen we – alle betrokken onderzoekers bij de gehonoreerde projecten van Gewoon Bijzonder – bij ZonMw in Den Haag. Een uitgebreid verslag in woord en beeld van deze bijeenkomst vind je hier.

Hilair Balsters spreekt zaal toe op projectleidersbijeenkomst    Interactieve plaat

Interactieve plaat    Interactieve plaat

Henriëtte en ik genieten van deze bijeenkomst, en we onthouden – voor ons onderzoek – drie dingen:

 1. Deze bijeenkomsten zijn belangrijk: de projectmedewerkers leren elkaar kennen over de grenzen van hun eigen project. Projectmedewerkers ontdekken dat anderen met gelijkaardige problemen of thema’s aan de slag zijn en er ontstaan inspirerende gesprekken en uitwisselingen.
 2. Creatieve methodieken werken: zowel in het plenair gedeelte als in de workshops werd gebruik gemaakt van creatieve technieken om informatie te delen, te brainstormen, je project voor te stellen, na te denken enz… Visuele, auditieve, en andere creatieve technieken willen wij graag verder exploreren in onze CABRIO-training (pdf)!
 3. Deze bijeenkomsten zijn moeilijk: in de zaal zijn senior onderzoekers, junior onderzoekers, communicatieverantwoordelijken en ervaringsdeskundigen aanwezig. Allemaal met verschillende expertise en allemaal met verschillende interesses. Als we positief denken is dit een heerlijk en bont gezelschap dat ontzettend veel van elkaar te leren heeft. Maar als sprekers moeilijke materie behandelen en als het jargon door sommige mensen in het publiek niet begrepen wordt… Dan voelen sommigen in het publiek zich niet aangesproken, ja zelfs te kort gedaan. Dan zitten sommigen in het publiek stilletjes kwaad te wezen: 'kijk nu, ze houden geen rekening met ons'.
  Ik sprak hierover met aanwezigen in het publiek, met Henriëtte en met andere collega’s. Sta mij toe onze gesprekken samen te vatten in deze zin: 'We dragen met z’n allen dezelfde verantwoordelijkheid:
  • om een context te scheppen waarin heldere taal gesproken wordt;
  • om een context te scheppen waarin mensen zich veilig voelen om recht te staan & om te durven recht staan en te zeggen dat ze geraakt, kwaad of teleurgesteld zijn'.

We leren al doende. Actie onderzoek dus.
Henriëtte en ik zien voor onszelf een belangrijke actie liggen: we hoeven niet naar elkaar toe te groeien. We mogen heel erg onszelf blijven. We moeten wel blijvend op zoek gaan naar manieren om te communiceren, te discussiëren, te werken. Zodanig dat we allebei af en toe in onze comfortzone zitten en af en toe niet. En dat laatste is onoverkomelijk. Zodanig dat we ons allebei gerespecteerd voelen. En hiervoor dragen we allebei verantwoordelijkheid.

Waar we met de CABRIO-training gaan op inzetten is:

 • luisteren en kennis opdoen;
 • informatie in heldere taal en/of op creatieve wijze trachten over te brengen;
 • coachen zodat mensen durven opstaan en zeggen dat ze een vraag, een opmerking, een idee, een kanttekening, een vervelend gevoel, ‘een zesde zintuig gewaarwording’, of wat dan ook, hebben.

Snelcursus onderzoek

Lieke Peters-Greijn heeft Henriëtte een snelcursus ‘Onderzoek’ cadeau gedaan waardoor Henriëtte zelf meer zicht heeft op onderzoek en alle mogelijke vormen en fasen. We gaan dit cadeau ook integreren in de inhoud van onze CABRIO-training.

Lieke Peters-Greijn, Henriëtte en Sofie

NAH-projectdag

Op 7 mei verzamelen we in een ruimte van Vilans met onderzoekers en ervaringsdeskundige betrokkenen bij het NAH-netwerk-onderzoek. Ik ben aanwezig samen met Henriëtte.

Het is warm in de ruimte. Mensen komen van ver. Ze komen verhit binnen. Ik zie bezwete ruggen na een heel lange treinrit en de zoektocht naar het Vilans-gebouw. Ik word geraakt door hun immense inspanning om er bij te zijn. Veel aanwezigen vertoeven het liefst in een rustige bekende omgeving met weinig geroezemoes en het liefst ook met weinig onverwacht gedoe.

Kitty Jurius heet iedereen welkom en stelt iedereen ook meteen op zijn/haar gemak: alles mag. Je mag de zaal verlaten. Je mag iets gaan eten tussendoor. Je mag iets gaan drinken tussendoor. Je mag iets zeggen. Je mag zwijgen. Je mag vroeger vertrekken. Heerlijk is dat.

Bijeenkomst NAH netwerk

Ik word geraakt door de verhalen die worden gedeeld. De ouders in de zaal willen deelnemen aan het onderzoek omdat ze hopen op verandering. Ze zijn het zat om van het kastje naar de muur te worden gestuurd. Ze willen goede zorg. Voor hun kind. Ze kreunen onder de last van de mantelzorg…

Ik ga naar huis. Het is woensdagnamiddag: karate, voetbal, kindergejoel. Ik krijg een berichtje van Henriëtte: 'of alles wel goed is met me'.

Ik had het zelf nog niet door. Henriëtte wel. De verhalen zijn bij mij binnengekropen. Ze suizen na in mijn hoofd. Henriëtte had dat goed gevoeld, gehoord… ik weet eigenlijk niet goed hoe dat werkt: haar zesde zintuig.

https://www.youtube.com/watch?v=ElddNpsFgAc

Wat me vooral raakt, denk ik, is dat zij een verwachting hebben: zij willen dat het onderzoek iets oplevert voor zichzelf, voor hun kind, voor mensen met NAH. Eén van de bijwerkingen van participatief onderzoek is dus dat de betrokkenheid, de verantwoordelijkheid en bij mij dus ook de emotionaliteit stijgt.

Ik neem er de bijwerkingen graag bij.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.