Toon zoekbalkToon menu

Gewoon Bijzonder

Vlog: Lezen, studeren, neuzen en wortelen 19/10/2016

Sofie en Henriette nemen je mee in 'Samen werken, samen leren', één van de projecten van Gewoon Bijzonder.

Lezen, studeren, neuzen en wortelen

We zitten met onze neus in de boeken. Henriette buigt zich over de prachtige scriptie van Toon Maillard. Toon heeft voor zijn onderzoek samengewerkt met mensen met een verstandelijke beperking en hieruit kunnen we veel leren. In deze scriptie wordt Ludo Schoeters geciteerd die spreekt over het literatuuronderzoek als “de wortels van het onderzoek”. Wel, ik denk dat we met de wortels begonnen zijn.

Boek Disability Studies

Zoals je in het filmpje kan zien neust Sofie in het boek ‘Disability Studies in de Lage Landen’, uitgegeven door Garant in redactie van Geert Van Hove, Alice Schippers, Mieke Cardol en Elisabeth De Schauwer. Het hoofdstuk ‘Ik breng mezelf in als onderzoeker’ van Inge van de Putte en Elisabeth De Schauwer helpt om na te denken over onze rol en samenwerking in ons onderzoek ‘Samen werken, samen leren’. Het Kennisplein geeft een paar exemplaren van het boek weg.

https://www.youtube.com/watch?v=lWIZ-kq1Z9U

We verdiepen ons ook in de ‘situationele kaarten’ van Adele E. Clarke. Alweer een moeilijke term… Sofie trachtte de situationele kaart uit te leggen met een situationele kaart. Klinkt niet helder? Kijk dan es naar deze prezi!

Henriette keek naar het filmpje en las de samenvatting van het project ICT en sociale relaties. Ook dit project proberen we in kaart brengen volgens deze methode. Je vindt hier de eerste versie van deze kaart, opgebouwd door Henriette.

Elk project een eigen kaart

Uiteindelijk willen we de zes projecten elk een eigen kaart geven. We hopen dit eind januari te bereiken. Met behulp van de kaarten krijgen we inzicht in de zes projecten en hun context.

Met behulp van de kaarten gaan we nadenken over welke vorming, training en expertise de zes projecten nodig hebben? En, waar zit eventuele gemeenschappelijke nood?

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.