Toon zoekbalkToon menu

Gewoon Bijzonder

Wat is belangrijk in een gezonde omgeving? 19/10/2018

gewoon-bijzonder-gezonde-omgeving-krachten-gebundeldEen gezonde omgeving maakt gezond leven makkelijker. Maar wat is er belangrijk in zo’n gezonde omgeving? In een vlog (filmpje) vertellen de onderzoekers van ‘De Gezonde Leefomgeving’ over de resultaten van het eerste onderzoek. Ze vertellen hoe mensen, plekken en voorwaarden onderdeel zijn van een gezonde omgeving.

Bekijk de vlog

Dit onderzoek wordt uitgevoerd vanuit het Radboudumc en hierbij zijn verschillende zorgorganisaties vanuit de Academische Werkplaats Sterker op eigen benen betrokken. Dit onderzoek maakt ook deel uit van ‘De krachten gebundeld: ondersteunen van een gezonde leefstijl van mensen met een verstandelijke beperking’.

https://www.youtube.com/watch?v=mmsihKgKm8A

Factsheet

In deze factsheet geven we jullie nieuws over het onderzoek 'De Krachten Gebundeld!'. Dit onderzoek wil mensen met een verstandelijke beperking (VB) helpen gezond te leven. Waar zijn de onderzoekers in Nijmegen en Groningen nu mee bezig? En wat kunnen jullie binnenkort verwachten?

Resultaten

In het eerste stadium van het project zijn twee onderzoeken uitgevoerd. Eerst is in kaart gebracht wat een gezonde leefomgeving voor mensen met een verstandelijke beperking inhoudt. Onderzoekers die veel weten over de zorg van mensen met een verstandelijke beperking en onderzoekers die veel weten over de ‘gezonde leefomgeving’ deden hieraan mee. Ze bespraken wat de ‘gezonde leefomgeving voor mensen met een verstandelijke beperking’ is. Uit dit onderzoek kwam het volgende naar voren.

  1. De gezonde leefomgeving bestaat uit de sociale omgeving, de fysieke omgeving en de maatschappelijke randvoorwaarden. Bij randvoorwaarden kun je denken aan toegang tot gezondheidszorg, kansen om mee te doen in de maatschappij en voldoende budget voor gezond eten en bewegen.
  2. Drie factoren die belangrijk zijn in de leefomgeving voor mensen met een verstandelijke beperking zijn: toegankelijkheid van gebouwen en openbare ruimte voor alle gebruikers, hoe zorgprofessionals mensen met een beperking kunnen ondersteunen en meedoen in de maatschappij.
  3. Zorgorganisaties voor mensen met een verstandelijke beperking kunnen helpen om een gezonde leefomgeving te creëren. Dit kunnen zij doen door gezond leven in richtlijnen en beleid op te nemen; geld beschikbaar te stellen voor gezond eten, beweegactiviteiten en beweeghulpmiddelen voor cliënten, door geschoold personeel aan te stellen; en door gezond leven op te nemen in de dagelijkse handelingen.

Praat Plaatjes

In het volgende stadium van het onderzoek praten de onderzoekers met mensen met een beperking en hun vertegenwoordigers. Om deze gesprekken te ondersteunen zijn 13 praatplaatjes ontwikkeld, over onderdelen van de leefomgeving. Hieronder staan 4 afbeeldingen ter illustratie.

gezonde-omgeving-praatplaatje-filmpje-gesprek      gezonde-omgeving-filmpje-netwerk-gewoon-bijzonder

praatplaatje-gezonde-omgeving-filmpje-netwerk-gezond     gewoon-bijzonder-netwerk-gezonde-omgeving

Bron: ZonMw

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.