Toon zoekbalkToon menu

Gewoon Bijzonder

Vlog: De Samenwerking 30/09/2016

Sofie en Henriette nemen je mee in 'Samen werken, samen leren', één van de projecten van Gewoon Bijzonder.

Henriette vlogt binnen het Nationaal Programma Gehandicapten

Zoals je in onze eerste vlog kon zien, maakten Sofie en ik op woensdag 14 september voor het eerst kennis met elkaar. We bespraken in grote lijnen wat ons onderzoek wordt, wat het doel is van participatief onderzoek, en dat wij de 6 projecten moeten doorlezen, zodat we weten waar we over praten. Het was een waardevolle kennismaking en we kunnen veel van elkaar leren.

Henriette Sandvoort vlogt
Henriette schrijft in het logboek

Sofie, Joost Blommendaal (manager LFB) en ik spraken ook over de plannen rondom het onderzoek en over hoe mijn inzet en de concrete samenwerking er zal uitzien. Daarna zijn we samen verder aan de slag gegaan met het verloop van het onderzoek en het congres ECQI Europe. Daarvoor bereiden Sofie en ik een mooi symposium voor. Dit congres vindt plaats van 7 tot 10 februari.

Zo verliep dat gesprek:

 

Mijn vraag: “Waarover gaat dit congres?”
Antwoord: “Over kwalitatief onderzoek.”
Mijn vraag: “Heeft kwalitatief onderzoek te maken met kwaliteit van leven?”
Antwoord: “Neen, niet per se. Kwalitatief onderzoek gaat niet over het onderzoeken van feiten en cijfers maar over het waarom iets gebeurt, of hoe iets gebeurt.
Mijn vraag: “Wat is het thema dan precies van het congres?”
Antwoord: “De kwaliteit van kwalitatief onderzoek.”
Mijn vraag: “???”

We besloten dan ook iets te doen met al die moeilijke woorden… We gaan een filmpje maken om dit in beeld te brengen. Hoe dit filmpje er zal uitzien, is nog een verrassing.

Prof. Dr. Geert Van Hove, Dr. Alice Schippers, Sofie Sergeant en ikzelf zullen met z’n vieren een symposium organiseren over kwalitatief onderzoek, participerend onderzoek en ‘Samen werken, samen leren’ en dit allemaal in begrijpelijke taal. Een hele klus!

https://www.youtube.com/watch?v=3RcJNBwRCig

Reflectie

Ik vond het vandaag weer een super goede samenwerking. Ik merk wel aan mezelf dat dit voor mij nieuw is en het nog zoeken is naar mijn rol in dit onderzoek. Ik moet zeker in het begin wel aangeven wat ik goed kan en wat ik minder goed kan. Gelukkig hebben we voldoende tijd om aan elkaar te wennen, en te kijken waarin we elkaar kunnen aanvullen en ondersteunen.

Op de planning

Paula Sterkenburg afspraak

Op 27 oktober hebben we het eerste kennismakingsgesprek met Paula Sterkenburg over ICT en sociale relaties.

Ik stuur Paula van te voren wat vragen, zodat zij en haar collega’s zich alvast kunnen voorbereiden:

  • Hoe worden mensen met een beperking in je onderzoek betrokken? Zoals ik het lees, gaat het over mensen met ernstig meervoudige beperkingen.
  • Het is mij niet duidelijk welke fases dit onderzoek heeft en of mensen in alle fases betrokken worden.
  • Hoe kom je erachter of mensen met een ernstig meervoudige beperking hier baat bij hebben? Welke onderzoeksmethode ga je hier voor gebruiken?
  • Maken jullie ook gebruik van de kennis en informatie van de professionals?
  • Zijn er informatiemomenten in dit onderzoek gepland?
  • Wordt er ook onderzocht of de verschillende methodes van ICT aansluiten op wat iemand kan? Hoe gebeurt dit? Hoe wordt dit onderzocht?

We zijn echt op weg!

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.