Toon zoekbalkToon menu

Gewoon Bijzonder

Vlog: 'Onze sok trilt' 07/10/2018

Sofie en Henriette nemen je mee in 'Samen werken, samen leren', één van de projecten van Gewoon Bijzonder.

Onze sok trilt - Sofie

Vandaag proberen Henriette en ikzelf zicht te krijgen op één van de zes projecten: ICT en sociale relaties (zie ook de website van ZonMw). Gelukkig beschikken we over de fantastische film met beeld en uitleg door mensen met een beperking zelf, hun familie en begeleiding. Henriette geeft hier haar mening over de film.

https://www.youtube.com/watch?v=acKL7nfmy7I

Het project ‘ICT en sociale relaties’ bestaat maar liefst uit drie projecten. En wij proberen die projecten in kaart te krijgen.

Henriette begint aan de poster
Op deze foto zie je Henriette die begint aan onze poster.

Henriette en ik proberen ons de techniek van ‘situational mapping’ eigen te maken. We besluiten dat ik Adele Clarke ga lezen en de methode ‘situational mapping’ ga proberen doorgronden.

Deze Engelse term vertalen wij als: een manier om een complexe situatie in kaart te brengen waarbij je betrokken personen en groepen een plaats geeft, maar ook andere invloeden op de kaart zet (politieke situatie, plaatselijke cultuur, actualiteit, gebeurtenissen,…).

De wereld van een project

We gaan bij wijze van spreken de wereld van een project proberen zichtbaar te maken. Waarbij we alle elementen die dat project beïnvloeden proberen te laten zien op de poster. Deze elementen staan natuurlijk niet allemaal los van elkaar, maar zijn vaak verbonden en soms beïnvloeden ze elkaar…

Henriette en ik botsen op abstracte theorie en complexe begrippen. En in plaats van ze uit de weg te gaan, gaan we erdoor. Henriette is er niet bang van: ze vraagt door, wil begrijpen, en dwingt mij terug te keren naar klare heldere taal. Ik merk dat ik daardoor ook ga twijfelen en op zoek ga naar eenvoud en naar de kern.

Mochten Henriette en ik vandaag ‘de slimme sok’ aangetrokken hebben, dan had hij vast en zeker getrild. Het woord ‘arousal’ hebben we al vervangen door ‘spanning' en ‘alertheid'. En die is er zeker!

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.