Toon zoekbalkToon menu

Begeleiding à la carte

‘Maak de vraag klein, luister en ga aan de slag’ 01/11/2019

Met Begeleiding à la carte en Innovatie-impuls van Volwaardig leven zet het ministerie van VWS in op toekomstbestendige gehandicaptenzorg. Want zorgvragen van mensen met een beperking veranderen. Onder andere omdat zij steeds ouder worden. Programmamanager Carola van den Brink legt uit hoe het programma bijdraagt aan een volwaardig leven van mensen met een beperking én hun naasten.

Luisteren naar mensen met een beperking

‘Laatst was ik op werkbezoek. Ik sprak met medewerkers en ouders die volop bezig zijn met de vraag wat er vandaag nodig is en wat dat morgen zal zijn. De sleutel ligt volgens hen in het gesprek met mensen met een beperking zelf. Laat hen meedenken over de inrichting van hun nieuwe kamer of de momenten waarop zij zorg willen ontvangen. De vraag klein maken, luisteren en gewoon aan de slag gaan.

Samen werken aan thema’s waar de vernieuwing volgens hen naar uit moet gaan. Dat betekent zoeken naar het meest passende, daarover in gesprek gaan en het aanbod van zorg aanpassen waar dat nodig is. Dat betekent soms ook als organisatie of medewerker bestaande gebruiken of oude gewoonten ter discussie durven stellen, dat is niet altijd makkelijk. In Begeleiding à la carte werken 35 zorgaanbieders de komende twee jaar aan vernieuwing. We verzamelen en delen de ervaringen, lessen en kennis zodat iedereen die met de gehandicaptenzorg verbonden is daar profijt van heeft.

Technologie moet passen bij de zorgvraag

Technologie hoort bij toekomstbestendige zorg. Het kan de zorg op allerlei manieren ondersteunen, mits goed gebruikt. Dat wil zeggen dat de technologie past bij een zorginhoudelijk vraagstuk en goed wordt geïmplementeerd. Met de Innovatie-impuls Gehandicaptenzorg zetten we juist daarop in. Voorop staat dat de technologie waarde toevoegt aan het leven van de cliënt. Zorgaanbieders die bestaande zorgtechnologie willen implementeren, kunnen ondersteuning krijgen zodat het gebruik veel vanzelfsprekender wordt. Veel aanbieders en medewerkers zijn daarin nog zoekend. Door dit zoeken samen te doen en daar 2,5 jaar ondersteuning bij te bieden, kunnen we een flinke stap zetten.

Uitwisselen van kennis en ervaring in werkplaatsen

Naast individuele ondersteuning wordt bij de Innovatie-impuls Gehandicaptenzorg ook gekozen voor het uitwisselen van kennis en ervaring in zogenaamde werkplaatsen, waar de deelnemers bij elkaar komen. Zo verzamelen we verdiepende kennis en maken die beschikbaar voor iedereen die ermee aan de slag wil.

Ken de vragen en behoeften

Tijdens gesprekken met deelnemers van Begeleiding à la carte en de Innovatie-impuls Gehandicaptenzorg merk ik hoe belangrijk het is om stil te staan bij de werkelijke vraag die je als aanbieder wilt oppakken. Waarom kiezen we voor deze aanpak? Wat lost het op? En voor wie doe ik het?

Ogenschijnlijk simpele vragen die je in je hoofd misschien al had afgevinkt, maar die na wat vragen uit de groep vaak in een ander daglicht komen te staan. Bij de inzet van technologie is dit extra belangrijk, omdat het vaak om een kostbaar proces gaat. Om die vragen en behoeften te verhelderen hebben we bij de Innovatie-impuls de kwartiermakersfase ingericht. Wat enorm helpt in het leren is de reflectie met collega’s binnen en buiten de zorgorganisatie. In de lerende netwerken (Begeleiding à la carte) en de werkplaatsen (Innovatie-impuls) gaan we dat de komende twee jaar dan ook volop doen. Ook als VWS leren we op die manier wat nog beter kan in beleid of regelgeving.

Samen werken aan toekomstbestendige zorg

Ik vind het ontzettend mooi dat ik bij het programma Volwaardig leven betrokken ben en een steentje kan bijdragen. De gehandicaptenzorg is een diverse sector. Het gaat om mensen die dagelijks intensieve zorg nodig hebben. Het gaat ook om naasten die voor hun dierbare zorgen en daarnaast ook gewoon partner, moeder of zus willen zijn. En om medewerkers die zich inzetten om mensen met een beperking zo goed mogelijk te begeleiden en zorg te bieden, met oog voor hun talenten.’

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.