Toon zoekbalkToon menu

Escape met bestuurders 24/04/2017

Wat gebeurt er als je 7 bestuurders in een escaperoom opsluit waarin ook nog eens hun vrijheid beperkt wordt? Jennie Mast, senior adviseur vrijheidsbeperking bij Vilans, begeleidt de escaperoom van Samen op weg naar vrijheid en doet verslag.

Spannend vinden ze het, als ze de escaperoom binnen stappen. Niemand heeft het ooit eerder gedaan, ze hebben geen idee wat hun te wachten staat.

Na een korte uitleg gaan ze aan de slag. Drie als cliënt, de rest als hulpverleners. De cliënten worden vastgegespt in een rolstoel en verspreid in de ruimte neergezet. Ze mogen niet praten. De meesten vinden het vreemd - maar ook enerverend - om samen opdrachten uit te voeren die niet zo helder zijn. Je moet iets doen omdat een ander het van je vraagt, maar je weet niet wat de bedoeling is of wat er precies van je verwacht wordt.

Aandacht

Een van de cliënten leeft zich goed in in zijn rol en vraagt veel aandacht. De hulpverleners zijn er druk mee. Achteraf geeft een van de andere cliënten aan dat hij zich wel erg in de steek gelaten voelde. Als je rustig bent, kijkt er blijkbaar niemand naar je om…

Wat levert het op om zo’n spel te spelen? Veel inzichten, blijkt in het nagesprek. Je machteloosheid – zowel voor cliënt als hulpverlener - en het zoeken naar oplossingen in een situatie waarin je onder druk staat. De bizarre keuzes die je dan soms maakt, ongewild. Dat je geneigd bent te weinig samen te werken om tot goede oplossingen te komen. Hoe het is om echt afhankelijk te zijn van anderen die je niet zien en die je niet begrijpen. Het is het dagelijkse werk voor veel hulpverleners in de organisaties waaraan deze bestuurders leiding geven.

Ervaring meenemen

Na een uur is het voorbij en gaat iedereen weer over tot de orde van de dag. Ik hoop dat ze iets van deze ervaring meenemen in hun werk de komende tijd. Ik weet dat ze vanaf nu anders kijken naar het thema vrijheid in hun organisatie.

Jennie Mast
Senior adviseur vrijheidsbeperking

vrijheidsbeperking gehandicaptensector

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.