Toon zoekbalkToon menu

Blog: Krabben waar het jeukt 18/04/2016

Hoe is het om beperkt te zijn in je vrijheid? In de escaperoom, onderdeel van de inspiratiedag, kun je het ontdekken. Pauline van Tienhoven durfde de escaperoom in te gaan en beschrijft haar ervaring.

Escape room in de gehandicaptenzorgDe plank van mijn rolstoel wordt neergeklapt. Ik moet mijn armen erop leggen. Met een brede witte riem worden mijn polsen vastgegespt. Onmiddellijk krijg ik jeuk aan mijn neus. Ik probeer het te negeren maar realiseer me tegelijkertijd dat, als je zo fysiek in je vrijheid wordt beperkt, ook dit soort basale dingen een ondraaglijke last kunnen worden.

En wat als je dat niet onder woorden kunt brengen? Als ze je niet horen of begrijpen? Dan ga je misschien roepen of huilen. Dan vinden ze je 'onrustig' en krijg je misschien gedragsmedicatie of word je bewegingsvrijheid nog meer beperkt.

Hoe weet je hoe iemand zich voelt?

De jeuk ebt weg. Maar gemakkelijk wordt het niet. De rolstoel is iets te diep. Ik moet wat voorover leunen om de druk van de riem op mijn polsen te verminderen. Ik kan dus niet rechtop zitten en zak als vanzelf in elkaar. Ik kijk naar mijn 2 collega's die intussen ook vast zitten. Zij lijken er minder last van te hebben. Maar hoe weet je dat ooit zeker? Hun gezichten staan ernstig. Als vanzelf vloeien we samen met de rol die we moeten spelen.

Dan komt de rest van de groep de escaperoom binnen. 'Dat ziet er triest uit', hoor ik iemand zeggen. Voortvarend gaan ze aan de slag. Hun opdracht: door gebruik te maken van de aanwijzingen in de kamer ons bevrijden waarna we als één groep de rest van de puzzels binnen een half uur moeten oplossen. Alle aanwijzingen en opdrachten hebben te maken met vrijheid en vrijheidsbeperking. En de oplossingen zijn alleen te vinden door je te verdiepen in de persoon in de rolstoel. Door logisch na te denken en je af te vragen wat deze vrouw op dit moment nodig heeft om zich prettig te voelen.

Escaperoom: ervaar het zelf

Escape room in de gehandicaptenzorgMijn collega’s en ik mogen de escaperoom vandaag testen. Hij is ontwikkeld en wordt begeleid door Escaperoom Wageningen. Over de inhoud wil ik niet teveel verklappen. Waarom elke rolstoel een sticker met een maand heeft bijvoorbeeld. Wat dat irritante piepje in de hoek betekent. Of wat Chopin ermee te maken heeft. Ga zelf maar ervaren hoe het is.

De komende maanden bouwen we de escaperoom op bij 80 organisaties in de ouderenzorg en de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking als onderdeel van de (kosteloze) inspiratiedagen die we organiseren voor het project 'Samen op weg naar vrijheid'.

Escape room in de gehandicaptenzorgHet doel is om op een speelse en aansprekende manier meer bewustwording te creëren over vrijheid, wat de beperking van vrijheid met een mens en zijn omgeving doet en wat ervoor nodig is om die vrijheid te behouden of vergroten.

Dat lukt alleen door aandacht te besteden aan persoonlijke wensen en voorkeuren. Die veranderen niet als je ouder wordt of een beperking hebt. Aanpakken bij de bron dus. Krabben waar het jeukt.

Vrijheid: niet vanzelfsprekend

Escape room in de gehandicaptenzorgAls ik buiten kom, schijnt de zon. Ik sluit mijn ogen en adem diep in. Vrijheid, helemaal niet zo vanzelfsprekend.

Tekst: Pauline van Tienhoven

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.