Toon zoekbalkToon menu

Praten over leven in vrijheid 20/09/2016

Ieder(in) ontwikkelde samen met KansPlus, Vraagraak LOV en LSR een handreiking voor cliëntraden om te praten over vrijheid en vrijheidsbeperkende maatregelen: Praten over leven in vrijheid.

Met cliënten in gesprek  over vrijheid

Cliënten hebben zelf een belangrijke sleutel in handen als het gaat om mee vrijheid in de zorg. Het gesprek hierover wordt nog te vaak niet gevoerd. Daardoor mist soms inzicht in wat belangrijk is voor de cliënt en zijn omgeving als het gaat om vrijheid. Het is nog niet altijd eenvoudig om het gesprek hierover aan te gaan.

Handreiking Praten over leven in vrijheid

In de handreiking krijgen cliëntenraden informatie en tips om met bewoners, bezoekers en naasten, maar ook met de Raad van Bestuur het gesprek aan te gaan over leven in vrijheid.

De gedachte van Ieder(in): ‘Door erover te praten kunnen zij samen tot nieuwe ideeën en oplossingen komen waarmee de kwaliteit van leven voor mensen die zorg krijgen verbeterd kan worden.’

Kaartenset: foto’s met situatieschets

Bij de handreiking hoort een kaartenset met mooie foto’s en korte situatie schetsen. Vilans gebruikte de kaarten om tijdens de inspiratiedagen van Samen op weg naar vrijheid het gesprek over vrijheid met cliënten en hun familie aan te gaan.

Jennie Mast (Vilans), die gespreksleider was van een spiegelgesprek met behulp van deze kaarten, vertelt over haar ervaring: ‘De kaarten zijn erg duidelijk en spreken aan. Thema’s als internet, gebruik van de mobiele telefoon zijn voor bewoners van groot belang maar leven veel minder bij begeleiders.’

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.