Toon zoekbalkToon menu

Coronavirus

VGN slaat alarm over wachttijd coronatest 08/09/2020

De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) maakt zich zorgen over het tekort aan testcapaciteit voor zorgmedewerkers. De gehandicaptenzorg staat hierdoor zwaar onder druk, laat bestuursvoorzitter Boris van der Ham via de NOS weten. Hij schreef hierover ook een brief aan minister Hugo de Jonge van VWS.

Het duurt vaak ruim vijf dagen voor het voor medewerkers duidelijk is of ze besmet zijn of niet,' benadrukte Van der Ham op NPO Radio 1. 'En dat terwijl het verkoudheidsseizoen nog moet beginnen. Het lukt veel zorgorganisaties alleen nog met kunst- en vliegwerk de bezetting rond te krijgen.

Lees de brief

Dilemma voor zorgorganisaties

Gebeurt er op korte termijn niets, dan komen instellingen voor de afweging te staan om mensen met lichte klachten toch in te zetten of noodzakelijke zorg niet te verlenen. Geen van deze twee opties is volgens Van der Ham zonder risico en schade. Van der Ham: 'Een toenemend aantal instellingen staat nu dus voor een dilemma en ziet dat medewerkers met lichte klachten die zich hebben laten testen minimaal vier dagen op de uitslag moeten wachten. Dit betekent dat ze al die tijd niet in het arbeidsproces zitten.'

In de media

In de journaaluitzending van de NOS is naast Van der Ham ook een afvaardiging van ’s Heeren Loo aan het woord die in detail de consequenties van de lange wachttijden op testresultaten deelt.

Bekijk de uitzending via NPO Start.

Bron: VGN

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.Reacties

Lobke 10/9/2020

Als kleine zorgondernemer herken ik me in de problematiek die geschetst wordt. Nóg schrijnender vind ik het dat verkouden bewoners 6dgn op hun kamer moeten vertoeven omdat de testafspraak lang duurt en de uitslag vervolgens ook meer dan 48u op zich laat wachten....
En dan heb ik het nog niet over de situatie dat 1 vd bewoners koorts heeft en dus álle medebewoners thuis moeten wachten tot de testuitslag er is en dat duurt dan écht in totaal een week!
En natuurlijk begrijpen we dat de GGD er álles aan doet om snel te testen maar dit zijn en blijven op dit moment wel de feiten!