Toon zoekbalkToon menu

Eigen regie

Wat verstaan mensen met een beperking onder zelfbepaling? 19/06/2019

Noud Frielink (postdoc onderzoeker binnen het Netwerk Samen Kunnen Kiezen) doet samen met prof. Petri Embregts en prof. Carlo Schuengel onderzoek naar de relatie tussen de mate van zelfredzaamheid, verbondenheid en competentie die mensen met een lichte verstandelijke beperking ervaren en hun motivatie en welzijn. Daarnaast onderzoekt hij wat het begrip zelfbepaling betekent voor mensen met een matige verstandelijke beperking. In dit interview vertelt hij over de stand van zaken van zijn promotieonderzoek.

Netwerk Samen Kunnen Kiezen

Onderzoeksnetwerk 'Samen Kunnen Kiezen' zoekt uit hoe je mensen met verstandelijke beperkingen en hun naasten leert om meer hun eigen keuzes te maken en daarmee hun tevredenheid kunt verbeteren. 
Lees verder
'Ik ben langs gegaan bij mensen die eerder (4,5 jaar geleden) ook meewerkten aan mijn promotieonderzoek. In totaal hebben 117 van de 186 mensen een vragenlijst ingevuld. De eerste resultaten laten zien dat de eerste en tweede meting grotendeels overeenkomt. Prof. Petri Embregts, prof. Carlo Schuengel en ik hebben de resultaten tijdens het 7th International Self-Determination Theory Conference eind mei gepresenteerd.'

Wat zijn de verwachtingen voor dit jaar?

  • In juli starten we met het analyseren van de onderzoeksgegevens 
  • Eind 2019 / begin 2020 is de analyse klaar om te delen​
​​gewoon-bijzonder-samen-kunnen-kiezen

Foto van de denktankbijeenkomst van het Netwerk SKK

Delen van de resultaten

De resultaten delen we in:
  • (wetenschappelijke) artikelen
  • presentaties op studiedagen
  • congressen
  • nieuwsberichten op het Kennisplein
  • nieuwsbrieven van het Netwerk Samen Kunnen Kiezen
  • bijeenkomsten van het Netwerk Samen Kunnen Kiezen (zie foto)
Op basis van de resultaten zetten we een aantal tips/handvatten op een rij, waarmee professionals de ondersteuning van mensen met een beperking nog beter vorm kunnen geven. 

Zelfbepaling 

'In het tweede deel van het postdoc onderzoek gaan we op zoek wat zelfbepaling betekent voor mensen met een matige verstandelijke beperking. Het is belangrijk de betekenis en invulling van het begrip zelfbepaling bij mensen met een beperking zelf te achterhalen. Op dit moment zijn we met de laatste voorbereidingen bezig en na de zomer verwachten we te starten met het afnemen van de interviews. In 2020 delen we de resultaten van dit deelproject via de bovenstaande kanalen.'

Van droom naar werkelijkheid

Wat geeft jouw cliënt eigenlijk energie? Wat zijn zijn dromen? In 4 simpele stappen breng jij als zorgprofessional samen met je cliënt en zijn mantelzorger in kaart hoe hij zijn dromen kan verwezenlijken.
Download het werkblad
'Daarnaast heb ik samen met onze kennismanager Luciënne Heerkens veel workshops en gastlessen verzorgd over zelfbepaling, verslaving en het hebben van een licht verstandelijke beperking. Dit doen we samen met Ad van Ginneken (co-onderzoeker vanuit onze samenwerkingspartner Zuidwester). De workshops vonden plaats op landelijke studiedagen, binnen aangesloten zorgorganisaties van de Academische Werkplaats Leven met een verstandelijke beperking (AWVB, Tilburg University) en bij het ROC Tilburg (samen met Anke van Breugel van ASVZ). Ook de komende periode blijven we dit doen. Het is mooi om de reacties te zien en om te horen wat het mensen oplevert om het ervaringsverhaal van Ad te horen.'

Denk met ons mee!

tip-gewoon-bijzonderWat verstaat je cliënt onder zelfbepaling? Ben je hierover weleens het gesprek aangegaan? We zijn benieuwd naar jouw ervaringen. Reageer onder dit artikel via de 'regeer knop'.  

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.