Wat onderzoeken we en met welk doel?
'Meer inspraak voor mensen met NAH' is een 3-jarig onderzoek in de praktijk naar gelijkwaardige zeggenschap.
Update oktober 2020
Het deelproject
'Meer inspraak voor mensen met NAH' heeft eerder dit jaar het werkboek ‘Laat je horen’ gelanceerd. Hoe zorg je voor inspraak als je niet-aangeboren hersenletsel hebt en niet meer thuis woont? Wat kun je doen om je stem te laten horen en mee te praten? Het werkboek helpt daarbij. Het werkboek wordt via de serious game 'Laat je Horen Challenge' verspreid en geïmplementeerd in meerdere zorginstellingen. Doel van dit product is dat mensen die in een zorginstelling wonen zich beter en eerder gehoord en begrepen voelen. Niet alleen in formele inspraakvormen, maar vooral ook in het alledaagse contact.
Werkboek
Hoe zorg je voor inspraak als je NAH hebt en niet meer thuis woont? Wat kun je doen om je stem te laten horen en mee te praten? Het werkboek ‘Laat je horen - Samen Gaan in (informele) inspraak en medezeggenschap’ helpt daarbij.
Lees verder
Dit project heeft 3 doelstellingen:
- Inzicht krijgen in de benodigde randvoorwaarden, werkvormen en competenties om gelijkwaardig zeggenschap tussen personen met NAH, naasten en professionals te realiseren
- Inzicht krijgen in de resultaten van het werken aan gelijkwaardig zeggenschap.
- Toerusten van personen met NAH, naasten en professionals in het realiseren van gelijkwaardig zeggenschap bij onderzoek, innovatie en beleidsontwikkeling in zorg en welzijn
Wat levert het onderzoek op?
Meer inspraak voor mensen met NAH: werkmethoden voor het versterken van inspraak van mensen met NAH. In dit deelproject willen we de volgende vragen beantwoorden:
- Hoe kan de samenwerking tussen mensen met NAH, hun naasten en professionals zo vorm gegeven worden dat alle partners vanuit hun eigen kennis en kracht een optimale bijdrage kunnen leveren aan het proces en resultaat?
- Welke competenties vraagt de samenwerking tussen mensen met NAH, hun naasten en professionals van alle betrokkenen?
- Wat levert gelijkwaardige inspraak en zeggenschap op voor de individuele betrokkenen (persoon met NAH, naaste en professional) en voor onderzoek, innovatie en beleidsontwikkeling in zorg en welzijn?
Wie zijn wij?
Projectleider
Marjan Hurkmans
Onderzoekers VUmc
Marieke Breed
Wieke van der Borg
Annette Hendrikx
Onderzoekers/adviseurs van Vilans
Kiyomid van der Veer
Rianne Breman
Co-onderzoekers
Anita Govaers
Annelies van de Bilt
Ada Koops
Marianne Craenen
Samenwerkingspartner
Monique Lindhout, Hersenletsel.nl
NAH-Kennisnetwerk Gewoon Bijzonder
Dit is deelproject 2 van het Gewoon Bijzonder project NAH-Kennisnetwerk. Dit netwerk wil meer en betere participatie van mensen met niet-aangeboren hersenletsel.
Bekijk ook de overige deelprojecten binnen het NAH-Kennisnetwerk: