Toon zoekbalkToon menu

Ouder wordende cliënten

Documentaire-reeks over dementie en mensen met een verstandelijke beperking

Studenten van de Rijksuniversiteit Groningen maken ieder schooljaar een korte documentaire over dementie bij mensen met een verstandelijke beperking. Bekijk hier de verschillende minidocumentaires.

Wie maken de documentaires?

Studenten van het Honours College van Rijksuniversiteit Groningen maakten de documentaire als eindopdracht voor het keuzevak Down & Alzheimer. Ieder jaar maken zij samen met naasten, mantelzorgers en zorgprofessionals een minidocumentaire over een ander onderwerp. 

2020: Down & dementie, de mens centraal

In 2020 maakten de studenten van de RUG de documentaire 'Down & dementie, de mens centraal'. Joost had downsyndroom en dementie. Een aantal jaren geleden is hij hieraan overleden. Een belangrijk onderwerp bij dementie is kwaliteit van leven. Wat houdt kwaliteit van leven in? Is dit hetzelfde voor iemand met een verstandelijke beperking? Wat verandert er als iemand met downsyndroom gaat dementeren? Hoe wordt dan de kwaliteit van leven gewaarborgd?

Bekijk het in de minidocumentaire hieronder (bron).

https://www.youtube.com/watch?v=vHa9FEM09j4

2021: Hoe herkenden de familieleden dementie bij Arnoud en Rien?

In 2021 verscheen de minidocumentaire ‘Down en dementie, de diagnose Alzheimer’ waarin twee ervaringsverhalen centraal staan. Welke veranderingen bemerkten familieleden bij Arnoud en Rien? Hoe verliep de langdurige zoektocht naar de oorzaak en welke rol speelden zorgprofessionals en de familie daarin? De minidocumentaire laat jou als begeleider zien wat de impact van dementie is en welke rol zorgprofessionals en familieleden in het diagnostisch proces kunnen spelen.

Bekijk het in de minidocumentaire hieronder (bron).

https://youtu.be/OqzBg2wdbP0

2022: pluk de dagbesteding, mijn dag, mijn beleving

Mensen met downsyndroom verouderen op jongere leeftijd en hebben een sterk verhoogde kans op de dementie. In deze documentaire uit 2022 vertellen familieleden en begeleiders van Rineke en Janine over de dagbesteding en hoe dementie hierop een grote impact heeft gehad.

Bekijk het in de minidocumentaire hieronder (bron).

https://youtu.be/0uOOb5KNP6w

 

De podcast 'Mensen mensen' over mensen met een beperking en Alzheimer

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.