Toon zoekbalkToon menu

Ouder wordende cliënten

Toolbox Betekenisvol contact

De toolbox bevat een overzicht van 40 manieren (werkvormen en materialen) om zinvol contact te krijgen met dementerende personen. De toolbox is gemaakt voor familie en vrijwilligers en staat vol met tips over hoe zij zinvol contact kunnen hebben met ouderen met dementie. 

toolbox-betekenisvol-contactDe toolbox is ook een training voor familie en vrijwilligers. De training bestaat uit twee bijeenkomsten. In de eerste trainingsbijeenkomst ontwikkelen de deelnemers een plan om in de eigen organisatie met de toolbox te gaan werken. In de tweede bijeenkomst bespreken ze hoe dit is gegaan en geven elkaar suggesties.

Download de toolbox betekenisvol contact


Casus

Mevrouw van Wijk is al jarenlang vrijwilliger van meneer de Lange. Meneer de Lange dementeert en het is moeilijk om goed contact met hem te krijgen. Mevrouw van Wijk vindt dit heel moeilijk en wil heel graag weer zinvol contact met hem. Hoe kunnen familie en vrijwilligers betekenisvol contact krijgen met hun verwant met dementie?

Doelgroepen en thema's

Doelgroep
Thema's
  • Emotioneel welbevinden
  • Interpersoonlijke relaties
Lees meer over de thema's

Onderbouwing bruikbaarheid tool

Practice based.  Kennis op basis van praktijkervaringen van professionals, familie, vrijwilligers

Beoordeling:

Op Zorg voor Beter, het kennisplein voor verpleging verzorging, zorg thuis en eerstelijn wordt over de Toolbox gezegd: ‘De Toolbox 'Betekenisvol contact' staat vol eenvoudige en praktische activiteiten die als doel hebben om contact te maken met iemand met dementie.‘ Bron: Zorg voor Beter.

Bron:

  • Begemann C, Scheeres-Feitsma T, Vermaas M. Toolbox. (z.d.) Woerden: Relief.


Deze tool is onderdeel van
Leidraad Oud en Gelukkig.
Ga naar de leidraad
Leidraad Oud en Gelukkig hoort bij onderzoeksprogramma
Gewoon Bijzonder.
Lees meer over Gewoon Bijzonder

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.