Toon zoekbalkToon menu

Palliatieve zorg

Gereedschapskist Palliatieve Zorg voor mensen met een verstandelijke beperking

Palliatieve zorg wordt o.a. verleend bij mensen met een verstandelijke beperking die levensbedreigend ziek zijn geworden. Het is belangrijk dat deze zorg goed aansluit bij zijn of haar behoeften. Ook moet er rekening worden gehouden met de naasten. Mensen met een verstandelijke beperking willen bijvoorbeeld graag in hun eigen, vertrouwde woning blijven wonen. Het Nivel heeft een zogenaamde Gereedschapskist gevuld met instrumenten die ondersteunen bij het verbeteren van de palliatieve zorg.
De Gereedschapskist Palliatieve Zorg van Nivel bevat meerdere instrumenten waarmee je aan de slag kan om de zorg meer te laten aansluiten. Deze instrumenten zijn toegevoegd aan de gereedschapskist omdat die al eerder van waarde bleken in de palliatieve zorg voor mensen met een verstandelijke beperking.

De instrumenten

De volgende instrumenten vind je in de kist:
  • Zelfevaluatie palliatieve zorg
  • Werkboek 'Wat wil ik? Als ik niet meer beter word...' 
  • Handreiking Besluitvorming over verhuizing en medische interventies
  • Zorgen tot de laatste dag
  • Inspiratiecyclus STEM 
  • Signalering 
  • Zorgconsulent palliatieve zorg
Ga naar de Gereedschapskist Palliatieve Zorg

Meer informatie 

De gereedschapskist is samengesteld dankzij de bijdrage van deelnemende netwerken, zorgorganisaties en contactpersonen. Een aantal voorbeelden zijn IKNL, Fibula, HAN en Stichting STEM. Via de website van Gereedschapskist Palliatieve Zorg vind je meer informatie over deze deelnemende netwerken en kan je contact opnemen indien je een vraag hebt. 

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.