Toon zoekbalkToon menu

Palliatieve zorg

Palliatieve zorg bij verstandelijke beperking liefst thuis

Zorgverleners willen mensen met een verstandelijke beperking het liefst in de woonomgeving palliatieve zorg bieden, blijkt uit onderzoek van het NIVEL. Bij vier op de vijf lukt dit. Of een patiënt thuis kan blijven in de laatste levensfase moet je zorgvuldig afwegen.

Vertrouwde woonomgeving

Vrijwel alle zorgverleners (89%) vinden dat de palliatieve zorg voor mensen met een verstandelijke beperking in hun vertrouwde woonomgeving gegeven zou moeten worden. En dat je er zoveel mogelijk voor moet zorgen dat daar 24-uurs zorg en expertise beschikbaar is.

Zorg thuis

4 op de 5 (79%) mensen met een verstandelijke beperking kan inderdaad thuis palliatieve zorg krijgen. De belangrijkste redenen om een patiënt toch buiten de thuissituatie te verplegen:

  • niet mogelijk om thuis voldoende expertise te organiseren;
  • de woonomgeving is ongeschikt – bijvoorbeeld omdat er geen ruimte is voor een tillift.

Wens patiënt

Bijna driekwart (72%) van de zorgverleners vindt dat de wens van een patiënt leidend moet zijn bij beslissingen over al dan niet overplaatsen. Veertig procent vindt zelfs dat dit best ten koste kan gaan van wat mindere kwaliteit van zorg.

Beleid over palliatieve zorg

De onderzoekers raden instellingen in de verstandelijk gehandicaptenzorg aan in hun beleid op te nemen wanneer palliatieve zorg thuis gegeven kan worden. Het advies is om daarvoor genoeg ondersteuning te regelen. Bij de beslissing zou de organisatie een patiënt met een verstandelijke beperking zoveel mogelijk moeten betrekken. NIVEL-onderzoeker Anke de Veer: ‘Telkens opnieuw moet je naar de behoeften en wensen van een patiënt kijken en zorgvuldig afwegen waar en hoe je de beste kwaliteit van zorg kan geven.’
 
Deze resultaten werden gepubliceerd door onderzoekers van het NIVEL in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Intellectual Disability Research.
 
Bron: NIVEL

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.