Toon zoekbalkToon menu

Samenwerken met familie

Een ecogram maken: hoe ziet het sociale netwerk er uit?

Een ecogram laat in één oogopslag de omvang en de kwaliteit van het informele, sociale netwerk van de cliënt zien. Het ecogram houdt daarbij rekening met de verschillende leefgebieden.

Voorbeeld van een ecogram van het sociale netwerkHoe maak je een ecogram?

Een ecogram heeft de vorm van een ster. Je tekent een cirkel in het midden van het schema. Daarin staat de naam van de cliënt. Vervolgens maak je rondom deze cirkel allerlei rondjes. De rondjes staan voor de persoonlijke contacten van de cliënt. In de brochure is te zien hoe de ster precies opgemaakt wordt.

Welke gegevens worden in een ecogram opgenomen?

Een ecogram laat het sociale netwerk van de cliënt zien. Deze gegevens verbind je met de cirkel in het midden van de ecogram: de cliënt. Bij zo'n verbinding laat een ecogram het soort relatie met de cliënt zien. Over het soort relatie vul je 4 vragen met letters in. Deze 4 letters staan voor:

  • (p)raktische steun
  • (g)ezelschap
  • (a)dvies en uitwisseling van informatie
  • (e)motionele steun

Meestal gaat het om een aantal vaste gegevens. Hier lees je meer over in de download Hoe ziet een ecogram eruit (pdf).

Download sjabloon & maak zelf een ecogram (pdf)

14 inzichten en tips samenwerken met familie

Als begeleider kun je te maken krijgen met verschillende situaties rondom familieleden van een cliënt. Familieleden die overbelast zijn of dreigen te raken. Of moeite hebben met de acceptatie van hun kind met een beperking. Benieuwd wat jij kunt doen?
Lees de tips en inzichten

Genogram en ecogram

Een ecogram kun je zien als een soort röntgenfoto van het sociale netwerk. Met een genogram maak je ook zo'n foto, maar hiermee kijk je alleen naar de familie. Familiebanden komen in het ecogram naar voren, maar er is ook ruimte voor andere personen met wie de cliënt een belangrijke persoonlijke relatie heeft. Denk bijvoorbeeld aan vrienden, medebewoners, kennissen, collega’s, informele zorgverleners en geestelijk raadslieden. Praktische contacten zoals artsen, de fysiotherapeut, huishoudelijke of verzorgende medewerkers of activiteitenbegeleiders worden ook in een ecogram opgenomen.

Bron en tekst: Expertisecentrum Mantelzorg

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.