Toon zoekbalkToon menu

Seksualiteit

Korte film: ADA zorgt, maar dan met seks

Fabuch maakte de korte film Ada  die gaat over de bijzondere zorg die sociaal sekswerkers/seksverzorgers aan mensen met een beperking kunnen bieden. Dit is belangrijk werk want het hebben van eigen seksuele belevingen verbetert de kwaliteit van leven. Maar in Nederland kennen we geen landelijke regeling omtrent deze vorm van zorg. Sociaal sekswerk/seksverzorging wordt vanuit gemeenten zelden vergoed. Dit was de aanleiding om dit belangrijke onderwerp via de film Ada aandacht te geven. 

In Nederland wordt sociaal sekswerk/seksverzorging vanuit gemeenten zelden vergoed, en ook de huidige zorgwetten voorzien mensen met een beperking niet in een vergoeding voor seksuele diensten. En dat terwijl mensen met een beperking of chronische ziekte vaak al weinig financiële middelen hebben. Een groot deel van hen heeft zonder hulp van een sociaal sekswerker/seksverzorger geen of weinig toegang tot seks of intimiteit.

Kwaliteit van leven

Fabian Jansen, regisseur en acteur Fabuch:"Deze mensen hebben huidhonger. Voor hen voelt het het hele jaar als coronatijd." (lees hier het interview met de regisseur)


Het hebben van eigen seksuele belevingen verbetert de kwaliteit van leven. En wel zodanig dat dit het voor mensen met een handicap hét verschil kan maken. Juist daarom is het zo ongelooflijk nadelig dat er op deze thematiek een taboe rust die tot ver in de huidige wetgeving doorwerkt. Fabuch maakte de film zodat iederen het belang van fysieke intimiteit en genegenheid onder mensen met een beperking kan inzien. En om de positie van sociaal sekswerkers/seksverzorgers versterken.

Lees de tips van regisseur Fabian Jansen hoe je als begeleider om kunt gaan met de seksuele behoeftes van je cliënten. 

Bekijk hier een video over de achtergrond van Ada:

Wil je de film zien? 

Op de website van Fabuch Social Cinema vind je informatie waar je de film kunt bekijken. 

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.Reacties

David Vermeulen 9/6/2021

Ik ben student aan de Han Nijmegen (social work), werk in een tbs-kliniek als sociotherapeut en wil in het kader van een groepsopdracht over intimiteit en sexualiteit voor tbs-ers deze film nog graag zien. Zijn daar mogelijkheden voor? Gr David


Alie Jorna 25/5/2021

Super gaaf dat jullie hier een film over hebben gemaakt. Ik ben zo blij!! Ik pleit al jaren voor openheid. Een aantal jaren ben ik aandachtsfunctionaris seksualiteit geweest en heb ontzettend veel praktische ervaring opgedaan hoe je het bespreekbaar maakt. Nu deel ik mijn kennis vanuit mijn eigen praktijk.
https://www.aliejorna.nl
Natuurlijk heb ik tickets gekocht en ben heel benieuwd naar de film💖