Toon zoekbalkToon menu

Seksualiteit

Hermeneutische cirkel

Voordat je start met seksuele voorlichting wil je graag weten wat je cliënt nodig heeft. Wat is zijn ondersteuningsbehoefte? Welke vragen heeft hij en wat is zijn ontwikkelingsniveau? Met de hermeneutische cirkel breng je de situatie van de individuele cliënt in kaart.

Bij dit hulpmiddel hoort een vragenlijst. Met deze vragen achterhaal je bijvoorbeeld de emotionele draagkracht, de cognitieve en sociale ontwikkeling en de lichamelijke ontwikkeling. De emotionele ontwikkeling staat in de kern. Dit geeft weer wat de cliënt aankan.Gesprek aangaan over seksualiteit

De vragen helpen om het gesprek aan te gaan met cliënten omdat ze een leidraad vormen voor mogelijke gespreksonderwerpen. Ook naasten kunnen helpen met het beantwoorden van de vragen. Houd hierbij wel rekening met de privacy van je cliënt. Een gedragsdeskundige kan ondersteunen om de beeldvorming compleet te krijgen.

Totaalbeeld rondom seksualiteit

Met de hermeneutische cirkel krijg je een totaalbeeld van wensen, beleving en mogelijke problemen rondom seksualiteit. Wanneer de verschillende niveaus verder uit elkaar liggen, is de ondersteuningsbehoefte groter en neemt de kans dat er seksuele problemen ontstaan toe. Met de uitkomsten bepaal je welk voorlichtingsmateriaal geschikt is voor jouw cliënt. Het helpt je ook om te bepalen of je moet doorverwijzen of hulp inschakelen.

Er is een vragenlijst die je helpt bij het invullen van de hermeneutische cirkel.
Download de vragenlijst

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.