Naar hoofdinhoud Naar footer

Eerste hulp bij daten

Gepubliceerd op: 23-06-2022

Mensen zijn sociale wezens. We hebben graag contact met andere mensen. Voor mensen met een verstandelijke beperking kan het moeilijker zijn om contact te leggen. Hoe kun je als begeleider je cliënt helpen nieuwe mensen te ontmoeten of misschien wel liefde te vinden?

Voor je cliënt aan het daten slaat, is het belangrijk eerst een aantal dingen door te nemen. Hierbij kan het boekje ‘Eerste hulp bij dating' (pdf) een handig hulpmiddel zijn. Het boekje is speciaal geschreven voor mensen met een verstandelijke beperking en geeft de do's en dont's aan bij daten. Er is ook een website die bij het boekje hoort en een speciale LHBTI-bijlage (pdf, onderaan de pagina).

Vragen over liefde

Is je cliënt op zoek naar liefde? Of heeft hij vragen over zijn relatie, omdat het soms lastig is om je leven met iemand te delen? In het boekje ‘Liefde en zo – tips over relaties in makkelijke taal’ vinden mensen met een (licht) verstandelijke beperking begrijpelijke uitleg. Zoals over hoe je moet zoenen, over hoe je grenzen aangeeft en over de eerste keer vrijen. Bekijk alle informatie op klik.org.

Klik Podcast - Een gezonde relatie voor mensen met een verstandelijke beperking

Hoe ondersteun je mensen met een verstandelijke beperking bij hun relatie? Wat kan een gezonde relatie lastig maken? En hoe kun je je cliënt beschermen tegen grensoverschrijdend gedrag? Lot de Swart, orthopedagoog bij zorgorganisatie Estinea en redactielid bij Klik, gaat hierover in gesprek in deze podcast met seksuoloog Welmoed Visser. Ook bellen ze met Peter en Agna, die een relatie hebben en met ondersteuning van hun begeleiders zijn gaan proef-samenwonen.

Beluister de podcast over relaties op de website van PodBean

Valentijnsdag

Davy en Sari vieren dit jaar hun eerste Valentijnsdag samen. De tortelduifjes leerden elkaar kennen via ABCDate. Dat is een platform voor mensen met een verstandelijke beperking. Sindsdien zijn ze onafscheidelijk.

YouTube video thumbnail

Datingsites voor mensen met een beperking

Er bestaan veel dating- en contactwebsites voor mensen met een beperking. Bekijk het overzicht van websites.

Downloads

Deel deze pagina via: