Naar hoofdinhoud Naar footer

Bordspel TRIP

Gepubliceerd op: 02-06-2022

TRIP is een bordspel bedoeld om op een laagdrempelige, interactieve manier middelengebruik spelenderwijs bespreekbaar te maken met jongeren met een LVB.

Mensen met een licht verstandelijke beperking lopen een verhoogd risico om verslaafd te worden. Dat betekent dat preventie erg belangrijk is bij deze doelgroep. Voorkomen is namelijk beter dan genezen. Onderdeel van preventie is het gesprek aangaan over het onderwerp. Bijvoorbeeld over wat iemand al van middelengebruik weet, wat iemand ervan vindt of wat iemand in bepaalde situaties zou doen. 

Bordspel TRIP

Het bordspel TRIP kan begeleiders hierin helpen. Het is een laagdrempelige, interactieve manier om middelengebruik spelenderwijs bespreekbaar te maken en onder de aandacht te brengen. Dit gebeurt aan de hand van spelkaarten, met daarop kennis-, attitude- en vaardigheidsvragen. Het spel kan met 3 - 7 spelers gespeeld worden. 

Vragen stellen en luisteren naar elkaar

Begeleiders vanuit de verstandelijk gehandicaptenzorg – eventueel in samenwerking met preventiemedewerkers uit de verslavingszorg – zijn bij dit spel spelleiders, die het proces bewaken en achtergrondinformatie geven. Zij stimuleren deelnemers om vragen te stellen en te luisteren naar elkaar. Het doel van het spel is namelijk om middelengebruik bespreekbaar te maken. 

Download de handleiding TRIP onderaan de pagina.

Casus

Ibrahim heeft slaapdienst. Het is een regenachtige avond, wat ervoor zorgt dat veel jongeren in de woonvorm binnen blijven. Op het nieuws verschijnt een bericht over een drugslab in Brabant, waarna er een gesprek ontstaat over alcohol- en drugsgebruik.

Ibrahim merkt dat de jongeren geïnteresseerd zijn in het onderwerp. Sommigen lijken er al wat van te weten, anderen juist wat minder. Hij neemt zich voor het vaker bespreekbaar te maken. Zijn er methodieken om op een laagdrempelige manier alcohol- en drugsgebruik bespreekbaar te maken met jongeren met een LVB?

Fase van verslaving

  • Geen gebruik
  • Eerste kennismaking
  • Experimenteel gebruik
  • Geïntegreerd gebruik
  • Lichte/matige stoornis
  • Matige/ernstige stoornis

​ Lees meer over de fasen

Beoordeling

TRIP is ontwikkeld door Brijder Verslavingszorg en het Trimbos-instituut. Het kan worden ingezet in de zorg voor mensen met een LVB, het voortgezet speciaal onderwijs en het praktijkonderwijs. Er is nog geen onderzoek gedaan naar de effectiviteit van het gebruik van het spel. 

Bronnen

  • Van der Plas, J., & Hilderink, I. (2010). TRIP. Een reis door de wereld van drank en drugs. Utrecht: Trimbos-instituut

Deze tool is onderdeel van Leidraad LVB in het vizier.

Ga naar de leidraad

Leidraad LVB in het vizier hoort bij onderzoeksprogramma Gewoon Bijzonder.

Lees meer over Gewoon Bijzonder

Downloads

Deel deze pagina via:

Contactpersonen

Soort

Spel

Soort kennis

Praktijkkennis

Taal

Nederlands