Naar hoofdinhoud Naar footer

Duurzame implementatie begint bij een zorginhoudelijk vraagstuk

Gepubliceerd op: 26-03-2024

Om de gehandicaptenzorg toekomstbestendig te houden is het noodzakelijk dat het gebruik van technologie vanzelfsprekend wordt. Dat lukt alleen als de technologieën aansluiten bij wat mensen met een beperking nodig hebben en willen.

Wanneer je technologie gaat implementeren in je organisatie wil je niet dat deze in de kast belandt. Daarom is het belangrijk om de zorgvraag vanuit het perspectief van de cliënt te benaderen. Want zo zorg je ervoor dat technologische oplossingen daadwerkelijk aansluiten bij de wensen en behoeften. Onderzocht is welke stappen je moet zetten om de zorginhoudelijke vraag goed in beeld te krijgen. 

Onderzoeksresultaten 

Dit onderzoek benadrukt het belang van samenwerking met cliënten en hun naasten vanaf het begin van het proces om de zorgvraag helder te krijgen. 
In onderstaande infographic zijn de kernboodschap en de belangrijkste onderzoeksresultaten in tekst en beeld weergegeven, inclusief voorbeelden van vraagstukken geformuleerd vanuit het perspectief van de cliënt. In de infographic staat ook een link naar het volledige wetenschappelijke artikel.  

Onderzoek binnen de Innovatie-impuls 

Deze resultaten zijn relevant voor iedereen die technologie in wil zetten als vast en waardevol onderdeel in de zorg en ondersteuning in de gehandicaptenzorg. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de innovatiemanager, de implementatiemedewerker, de projectmanager en de zorgbegeleider. Het onderzoek dat in de Innovatie-impuls gedaan wordt naar de implementatie en toegevoegde waarde van de gekozen technologieën draagt bij aan de verdere wetenschappelijke onderbouwing van de inzet van technologie in de gehandicaptenzorg.

Dit onderzoek is uitgevoerd in de Innovatie-impuls 1 en is onderdeel van de Innovatie-Route. De Innovatie-impuls is een programma van het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport, en wordt uitgevoerd door Vilans in samenwerking met Academy Het Dorp. In de Innovatie-impuls 1 is nog meer onderzoek gedaan naar de implementatie en toegevoegde waarde van technologie in de gehandicaptenzorg. Lees meer

Downloads

Deel deze pagina via:

Stel je vraag aan

Soort

Infographic

Soort kennis

Onderzoekskennis

Programma's / projecten

Innovatie-impuls